TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Kanibalizácia pravice nie je alternatívou

17.09.2019, 00:00
Pobavene sledujem, z koľkých strán vznikne nová politická moc.

Priebeh schôdze o odvolávaní predsedu vlády ma utvrdil v presvedčení, že pravica dnes neponúka programovú alternatívu pre Slovensko. Vzájomne sa medzi sebou kanibalizujú, hrajú politické divadlá, a pritom sa tvária, že sú čistí a morálni. Aká je však ich skutočná tvár, môžu voliči vidieť každý deň. Bojujú o svoje miesto pod slnkom a ničoho sa v tomto sebazničujúcom zápase neštítia.


Ak si niekto pozorne pozrel priebeh schôdze, pochopil, že nebola o hodnotení práce vlády, ale o ich vzájomnom boji a kradnutí si voličov. Umelé marketingové delenie na „starých“ a „mladých“ politikov vykopalo medzi nimi nezmieriteľné bojové zákopy, kde lietajú verbálne šrapnely a doslova idú proti sebe na bodáky. Sulík, ktorému sa rozpadá strana, a s ním aj Matovič pochopili, že sa s nimi po voľbách veľmi nepočíta. Nehodia sa do marketingovo navoňaného obrazu nových tvárí, a preto sa rozhodli vzájomne podporiť túto parlamentnú „one man show“. Beblavý ako „nový“ politik s najstarším politickým životopisom, Truban s drogovým príbehom a Kiska s pozemkovou a dépeháčkovou kauzou sa rozhodli Matoviča utopiť. Nehodí sa im spájať sa s politickým extrémistom pravice Matovičom ani s problematickým Sulíkom, a preto mu Beblavý nedodal na schôdzu ani svojich poslancov. To je dnešný smutný obraz slovenskej pravice, ktorá sa tvári, že je pripravená prevziať moc po voľbách.


Priznám sa, pobavene v médiách sledujem, z koľkých strán má vzniknúť nová politická moc. Každým zverejnením prieskumu sa víťazoslávne oznamuje, že to bude možno zo šiestich, siedmich strán. Pri tom aj u nových politikov jasne vidieť, ako sa Kiska snaží vystrnadiť Beblavého a Trubana z pozícií a zasadnúť na líderský trón. Robí všetko pre to, a tak sa všetci vzájomne kanibalizujú. „Starí“ s „novými“ a tí navyše ešte medzi sebou. Na kamery sa spoločne usmievajú a za chrbtom hrdzavý nôž.


Súdny človek, ktorý pozná úskalia vládnutia, a vidiac už dnes ich vzájomné animozity a skryté boje, sa musí zamyslieť, či tento projekt myslí niekto vážne. Bez predsudkov, ale so skúsenosťou trojnásobného premiéra môžem povedať, že je to už vopred odsúdené na neúspech. A neverím, že si to neuvedomujú aj analytici v médiách, len jednoducho z rôznych príčin o tom nehovoria.


Preto v tejto chvíli tvrdím iba jedno. Sústreďme sa na seba, na svoj program pre ľudí. Chodím po straníckych konferenciách a vidím odhodlanie členov strany pobiť sa o dobrý volebný výsledok. Som presvedčený, že stále máme čo ponúknuť Slovensku. Silný sociálny program, ktorého prioritou je zlepšenie kvality života našich občanov, je jasnou odpoveďou na politiku nestability. Stojíme pred vážnou úlohou ako ochrániť sociálne vymoženosti, ktoré občania nadobudli, pred pravicovými experimentmi na ľuďoch. Už raz pocítili, čo robili Mikloš a Kaník v minulosti, a nedovoľme, aby sa ich pravicové klony vrátili k moci.



01 - Modified: 2024-04-22 12:11:43 - Feat.: - Title: Fico chce ovládnuť RTVS, tvrdí Gröhling. Šimečka odmieta útoky na kultúrnu obec 02 - Modified: 2024-04-22 11:17:57 - Feat.: - Title: Reakcie na úmrtie Flašíka: Jeho nápady sme často využívali v politike, vyhlásil Fico 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Členovia vlády reagujú na Ficove slová o prepúšťaní úradníkov. Dankov minister chce priberať nových 04 - Modified: 2024-04-22 10:05:19 - Feat.: - Title: Fico po rokovaní so Šimkovičovou: Vytvára sa pocit, že Machaj, Jančkárová a Makara sú nenahraditeľní 05 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Taraba sa zahral na Fica. Šimečka vyzýva premiéra ohľadne eurofondov
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 10:02