Richard RašiPeter Mayer
StoryEditor

Víziou a stratégiou 2030 môže Slovensko zvládnuť náročné zmeny

18.09.2019, 00:00
Patríme k pilotným krajinám v Európe, ktoré majú pripravenú Stratégiu digitálnej transformácie.

Keď sme minulý rok pripravovali predbežný investičný plán pre Slovensko do roku 2030, jeho konkrétnejšia verzia sa nám zdala vzdialenou hudbou budúcnosti. Dnes sme radi, že kľúčový dokument – Vízia a stratégia rozvoja do roku 2030 – naberá na komplexnosti a ponúka podporné riešenia.


Všetci chceme žiť v prosperujúcej krajine, ktorá poskytuje kvalitné a bezpečné prostredie pre zdravý a plnohodnotný život. Z niektorých strán však zaznievajú skeptické a kritické hlasy, že ide o nepresný koncept, akých tu už bolo viac, či nejasný dokument, ktorým si len prihrievame predvolebnú polievku. V prvom rade chcem zdôrazniť, že patríme k pilotným krajinám v Európe, ktoré už majú pripravenú ucelenú Stratégiu digitálnej transformácie do roku 2030. Inšpirovali sme sa dokumentmi vyspelých štátov, ako sú Francúzsko, Fínsko, Veľká Británia či Singapur.


Vízia a stratégia rozvoja Slovenskej republiky chce byť kľúčovým nástrojom, ktorý na to, aby sa úspešne etabloval v praxi, potrebuje nielen silnú celospoločenskú podporu, ale aj aktívnu spoluúčasť vlády, zástupcov regionálneho rozvoja, podnikateľov, akademickej obce a občianskej spoločnosti. Prioritne vychádza z nevyhnutnosti spájať a využívať všetky zdroje v spoločnosti, aby sa zabezpečila sociálna, ekonomická a environmentálna udržateľnosť rozvoja. Táto skutočnosť prispieva k stabilnému prostrediu, v ktorom sa rozhoduje na základe dlhodobej odbornej vízie, a nie na princípe momentálnych názorov zo strany rôznorodých záujmov. Lebo to prináša iba roztrieštenosť a protichodnosť. Čo je podstatné, schválením Vízie a stratégie do roku 2030 získa vláda efektívny nástroj dlhodobého strategického plánovania, od ktorého sa budú odvíjať sektorovo a regionálne orientované stratégie. Navyše, jej existencia umožní efektívnejšie alokovať financie, či už z eurofondov, štátneho rozpočtu, alebo zo súkromných zdrojov. Plánujeme vytvoriť regionálne fondy, o ktorých budú rozhodovať aktéri regionálneho rozvoja z verejného, občianskeho či vedeckého sektora.


Našou ambíciou je, aby Vízia a stratégia 2030, aj v súlade s odporúčaniami OECD, stála na štyroch integrovaných princípoch – rovnováhe medzi dostupnými zdrojmi a ich využitím, prioritách kvality života pred hospodárskym rastom, efektívnosti založenej na synergii a na integrácii politík a ich nástrojov. Jednoducho povedané, prostredníctvom tohto strategického dokumentu chceme pripraviť našu krajinu na to, aby zvládla aj náročné a zásadné zmeny, ktoré ju v najbližších rokoch čakajú.


01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:55