TASR/Roman Hanc
StoryEditor

Budeme bránou na východ alebo predmestím Viedne?

20.09.2019, 00:00
Máme pripravené zázemie na prekladisko. Na dvere nám klopú Číňania.

Predstavte si, že by ste mali dve možnosti a musíte sa rozhodnúť len pre jednu. Najprv tá prvá. Viete, že máte na východ Slovenska dotiahnutú širokorozchodnú trať z Ukrajiny, Ruska a Ďalekého východu, dedičstvo sovietskych čias. V lokalite Košice – Bočiar máte pripravené zázemie na prekladisko. Na dvere vám klopú Číňania, ktorí by radi využívali prekladisko tovaru pre celú Európu. Zároveň toto prekladisko dokáže zamestnať päť- až desaťtisíc ľudí v ekonomicky najťažšie skúšanom regióne Slovenska. Alebo tá druhá. Postavíte cez celé Slovensko širokorozchodný koridor a potiahnete ho až k susedom do Viedne, aby ekonomické výhody z dynamicky rastúceho čínskeho obchodu, ako tú povestnú smotanu, zlízali naši susedia v jednom z najbohatších miest Európskej únie.


Ktorú by ste si vybrali vy? Nemusíte byť župan v Košickom kraji ako ja, no stavím sa, že tu prvú. A hádajte, o ktorej hovoria niektorí predstavitelia vlády Slovenskej republiky? Žiaľ, o tej druhej. V minulých dňoch som sa s tisícmi ďalších zúčastnil na samite Road and Belt v Hongkongu, kde som sa stretol s potenciálnymi investormi. Tí by radi pre novú hodvábnu cestu z východu uprednostnili Košice pred Rakúskom aj Maďarskom. Aj naši južní susedia totiž majú záujem napojiť sa na živú obchodnú cestu. Hodvábna cesta dnes už nie je spojená s tovarom, ktorý jej v minulosti dal meno. Nová hodvábna cesta znamená prepravné koridory na vode, na cestách, vo vzduchu a na koľajniciach z Ázie do Európy. Prepravené kontajnery znamenajú čulý obchod a čulý obchod znamená rastúcu zamestnanosť a životnú úroveň.


Pozrime sa na šikovnosť susedných Poliakov. V termináli Brest-Maleszewice stúpol za posledné tri roky objem prepravy nákladu o viac než sto percent. S ním aj zamestnanosť a ekonomika. Prekladisko, ktoré by mohlo vzniknúť pri Košiciach a ktoré už je čiastočne vybudované, môže mať rozlohu 560 hektárov a voľnú kapacitu do 500-tisíc kontajnerov ročne. Každému je jasné, že z prekladu tovaru je najväčšia ekonomická pridaná hodnota. Aký zmysel má potom budovať stovky kilometrov železníc cez celé Slovensko, obmedzovať existujúce železničné spojenia a ešte darovať všetky ekonomické výhody Rakúšanom?


Ako župan Košického kraja budem zápasiť za svojich občanov na východe, aj keď projekt prekladiska prináša výhody celej našej krajine. Často sa u nás hovorí o národnom konsenze v zahraničnej politike. Je dobré, aby sme ju mali na jednej koľaji a s jedným cieľom. Nie dvojkoľajnú. Dúfam, že po voľbách dostaneme vládu, ktorá sa postaví za ekonomické výhody pre naše regióny a nebude pretvárať Slovensko na chudobné predmestie Viedne.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-23 12:50:08 - Feat.: - Title: Na príchod Volva treba milióny eur zo štátnej kasy, tvrdí predseda Košického kraja. Samospráva hľadá financie
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 13:31