StoryEditor

Najmenej rozvinuté okresy 2.0

25.09.2019, 00:00
Podľa OECD sa nedarilo znižovať regionálne rozdiely veľkými infraštruktúrnymi projektmi. Nikde na svete.

Na predvolebnú jeseň rastú stranícke programy a v nich sa teraz darí regionálnemu rozvoju. Existujúci aj nádejní politici si považujú za povinnosť odkázať ľudu za Bratislavou, že to s ním myslia dobre. Zvážia, podporia, pripravia a zabezpečia, že sa budú mať všetci dobre.


Podľa OECD sa v minulosti nedarilo znižovať regionálne rozdiely veľkými infraštruktúrnymi projektmi a snahou o prilákanie investícií. Nikde na svete. Napriek tomu, že vlády na tento účel vyhradili veľké balíky financií. Výsledkom je nevyužívaný hospodársky potenciál regiónov a oslabená sociálna súdržnosť.


Nový prístup k regionálnemu rozvoju sľubuje efektívnejšie využívanie verejných zdrojov a výrazne lepšie výsledky. To však, stále podľa OECD, predpokladá posun od prerozdeľovania a dotácií pre zaostávajúce regióny smerom k nástrojom na zvyšovanie konkurencieschopnosti všetkých regiónov. Tento nový prístup zahŕňa vypracovanie rozvojovej stratégie, ktorá pokrýva priame a nepriame faktory ovplyvňujúce výkonnosť miestnych podnikov, zameranie na špecifické aktíva regiónu a menej na investície a transfery zhora nadol, dôraz na príležitosti než na nevýhody alebo potreby podpory a partnerský spôsob správy obsahujúci centrálnu vládu, samosprávu a ďalších zúčastnených, s tým, že centrálna vláda má mať menej dominantnú úlohu.


Kde nie sú deti, nie je život. Od roku 1996 klesol počet detí vo veku štyri roky a menej v okresoch Snina o 49 percent, Humenné o 43 percent, Medzilaborce o 39 percent a Svidník o 37 percent. Ako týmto okresom pomôžu predvolebné programy so svojimi diaľnicami, železnicami a zahraničnými investíciami? Nijako.


Milí politici, prosím, sadnite si k svojim programom ešte raz. S pokorou a múdrosťou. Zamyslite sa nad subsidiaritou, že veci je lepšie robiť tam, kde sa dejú, a nie na diaľku. S tými, ktorí nimi žijú a mali by byť za ne zodpovední – úloha centrálnej vlády by často mala byť skôr expertná a koordinačná než prikazujúca. Nad národnou ekonomikou, ktorá šliape na najvyššie obrátky len vtedy, ak fungujú jej regionálne súčasti.

Nad nízkou výkonnosťou centrálnej vlády a potrebou preniesť mnoho kompetencií, špeciálne v hospodárskej oblasti, na samosprávu. Nad tým, ako pomôcť aj rýchlo rastúcim regiónom, ako je napríklad okres Senec, kde sa počet malých detí zvýšil o 138 percent. Navyše, zvážte aj to, že môj koncept najmenej rozvinutých okresov, akokoľvek novátorský v roku 2015, treba inovovať a zasadiť do rámca nielen regionálneho, ale miestneho rozvoja.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 19:31