Šéf SNS Andrej DankoTASR/M: Baumann
StoryEditor

Hlas Slovenska silnie aj v eurázijskom priestore

26.09.2019, 00:00
Európska únia musí dbať na to, aby neupadla do letargie.

Hľadanie najlepších možných alternatív pre rozvoj našich krajín, ktoré spoločne koexistujú vedľa seba v eurázijskom priestore. To bola jedna z hlavných úloh samitu, na ktorom som sa v uplynulých dňoch zúčastnil. S predsedami parlamentov krajín spomínaného regiónu som sa na tomto fóre stretol už tretíkrát. Témou toho aktuálneho bola myšlienka bývalého kazašského prezidenta Nursultana Nazarbajeva – „Väčšia Eurázia: Dialóg. Dôvera. Partnerstvo“.


Dôležitosť a významnosť týchto slov hádam nemusím podčiarkovať. Pokiaľ chceme zabezpečiť trvalo udržateľný rozvoj, pokiaľ chceme spolupracovať v otázkach hospodárstva, bezpečnosti a stability, musíme si navzájom dôverovať. A to nie je možné bez dialógu a konštruktívnej diskusie.


Som veľmi rád, že z pozície predsedu Národnej rady Slovenskej republiky môžem skonštatovať, že Slovensko sa čoraz viac dostáva do povedomia svetových lídrov ako úspešná a inovatívna krajina, ktorá zodpovedne pristupuje k svojim záväzkom. Aj vďaka tomu som mohol na pódiu v kazašskom Nur-Sultane stáť vedľa svetových lídrov, ktorí hlasu Slovenska pozorne načúvali. A nielen to. Dokonca nám prejavili tú česť, že s príhovorom som vystúpil hneď v úvodnom bloku, medzi hlavnými organizátormi. Vidieť, že Slovensko sa stáva spoľahlivým a dôležitým partnerom pri diskusiách o budúcnosti eurázijského regiónu.


Dôležité je však pri tom nezaspať na vavrínoch. Naša práca, ako politikov vo vedení štátu, musí byť neustála, kontinuálna a konštruktívna. Tak na národnej úrovni, ako i na tej medzinárodnej. Aj Európska únia musí dbať na to, aby neupadla do letargie, aby sa vyhla problému, ktorý tu bol niekoľko posledných rokov. A to je izolácia. Do Únie musíme vyslať signál, že sa musíme povzniesť nad názorové nezhody a spolupracovať. Nutnosťou je pri tomto bode si uvedomiť, že dialóg nemá víťazov ani porazených. Musíme sa navzájom počúvať, aby sme nachádzali spoločné riešenia. Problémov a úloh, pred ktorými stojíme, nie je málo. Je načase prejsť od slov k činom. Aj to bola myšlienka, ktorú som vecne pred svojimi kolegami zo 65 iných parlamentov a taktiež aj pred viac ako desiatkou členov medzinárodných organizácií na samite predniesol. Som rád, že hlas a význam Slovenska silnie. Vidím to pri každej pracovnej ceste, pri každej návšteve. Otvára sa nám čoraz viac dverí, ba dokonca mi mnohí svetoví lídri hovoria, že sme pre nich inšpiráciou. S rokovacím poriadkom, našou otvorenosťou, vrúcnosťou. A hrdosťou. Dôkazom toho je aj to, že kým pred pár rokmi bolo na tomto fóre stretnúť Európana výnimkou, teraz tam boli podľa nášho vzoru zástupcovia takmer všetkých európskych mocností.

01 - Modified: 2024-04-26 14:36:46 - Feat.: - Title: Polícia zverejnila po viac ako sto dňoch video z nehody Andreja Danka 02 - Modified: 2024-04-26 09:57:02 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zametám vás všade. Internet okamžite reaguje na Dankov splnený sľub o upratovaní Dúbravky 03 - Modified: 2024-04-26 11:37:17 - Feat.: - Title: Danko sa pre zdemolovaný semafor dva roky neposadí za volant, dnes upratoval Dúbravku 04 - Modified: 2024-04-24 12:53:13 - Feat.: - Title: V RTVS má rapídne pribudnúť reklama. Nebudú sa prerušovať filmy, ubezpečuje Michelko 05 - Modified: 2024-04-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Bitka o justíciu sa rozbehla naplno, na novej zápletke sú zaujímavé dve veci (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 23:54