TASR/Oliver Ondráš
StoryEditor

Galko reaguje na Sulíka: Zabráňme vláde Fico 4

01.10.2019, 11:16
Mafii či oligarchom sa uveriteľne dokážu postaviť len ľudia s integritou.

Slovensko sa zase ocitlo na križovatke. Túžba po vymanení sa z marazmu, do ktorého nás priviedla korupčná koalícia reprezentovaná najmä Smerom-SD, je veľká. Slovensko zaplatilo vysokú cenu - beštiálna smrť dvoch mladých ľudí, ktorí chceli žiť v slušnejšej krajine, je obrovským mementom.

V porovnaní s týmto je teraz malicherné riešiť, kto kedy koho vnútrostranícky kritizoval, či sa niekto verejne zamyslel nad kandidatúrou na predsedu SaS v budúcnosti alebo sa niekto niekoho dotkol. Žiaľ, potvrdilo sa to, čo som predpovedal, že mimoriadny kongres SaS, ktorý bol zvolaný v lete za účelom predčasnej voľby predsedu strany a predĺženia jeho mandátu, situáciu neupokojí.

​Z pohľadu voliča sú to však všetko malichernosti. Ľudí zaujíma výsledok. A tým je demokratická vláda, zložená po februárových voľbách zo strán súčasnej parlamentnej aj neparlamentnej opozície.

Predseda SaS má vo svojom komentári v jednom pravdu. SaS má bojovať so Smerom, nie so sebou. To však môžete len s uveriteľnými ľuďmi s integritou a politickou históriou, ktorí sa dokázali postaviť mafii a oligarchom. Nezaradiť na kandidátku SaS Rajtára, Blahovú, mňa a tým aj Kiššovú, je nepochopiteľný politický hazard. 

O to je vypuklejší, keď ho dáme do súvislosti s tým, že nás má nahradiť nominant Smeru-SD na funkciu generálneho riaditeľa RTVS s kočnerovským fľakom. Alebo čerstvá europoslankyňa, ktorá hovorí, že sa do parlamentu vráti iba ak dostane viac krúžkov ako v minulých voľbách, čo je pri polovičných preferenciách SaS oproti posledným voľbám nereálne. Nehovoriac o županovi, čo otvorene priznáva, že do NR SR ani nenastúpi. Aký dáva toto zmysel?

Pri všetkej skromnosti som presvedčený, že doterajšia práca našej štvorice – roky tvrdých zápasov v prvej línii vo farbách SaS – predstavuje v súčte minimálne dve percentá unikátnych odborných a protikorupčných hlasov a tie nakoniec môžu chýbať.

Tvrdenia, že by sme po voľbách zo strany a klubu SaS odišli, stoja na vode. Presne zodpovedajú sentencii – kto chce psa biť, palicu si nájde. Za nás hovorí naša minulosť. Prešli sme ťažkými skúškami a SaS sme nikdy nezradili. Boli sme saskármi pri vrcholoch i pádoch strany. Ako v tomto svetle vyznievajú slová predsedu strany, že dá ruku do ohňa za Václava Miku či nejakého youtubera, ktorý ešte včera spolupracoval s Progresívnym Slovenskom? Absurdne.

Bez ohľadu na nejaké spory by nás mala spojiť zodpovednosť. SaS mala pred dvoma rokmi preferencie 18 percent, pred rokom 16 percent a dnes sme na úrovni šiestich. Obávam sa, že ak nepríde na sobotnom kongrese k dohode, strana, ktorú som pred desiatimi rokmi spoluzakladal, skončí mimo parlamentu. Túžba ľudí tak zostane nenaplnená. Potom sa už nikto nikdy nebude pýtať, ktorá časť strany toto zapríčinila. Ostane len pachuť a čierna škvrna v histórii z vydláždenia cesty vláde Fico 4.

V sobotu je kongres, na ktorom o definitívnej podobe kandidátky rozhodnú členovia SaS. Som si istý, že je na nej miesta dosť pre všetkých, chce to len vôľu dohodnúť sa. Pre dosiahnutie dohody spravím maximum. V stávke je Slovensko a mne na ňom záleží.

01 - Modified: 2019-09-24 21:34:45 - Feat.: 0 - Title: S Galkom som skončil dávno, s Rajtárom teraz, mal vyhlásiť Sulík. Rebeli mu adresovali ultimátum 02 - Modified: 2019-09-30 20:52:25 - Feat.: 0 - Title: Na záblesky príčetnosti v SaS môže byť neskoro 03 - Modified: 2019-09-30 21:38:03 - Feat.: 0 - Title: Sulík nás vymenil za ľudí ako Mika, ktorý bol nominantom Smeru, reagujú rebeli z SaS 04 - Modified: 2019-09-30 21:38:16 - Feat.: 0 - Title: Môže Sulík uspieť so svojimi novými lídrami? Politológovia hodnotia šance
01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 06:03