Radko KurucMarek Kmeť
StoryEditor

Nie je dôvod na paniku

03.10.2019, 00:00
Chce to veľmi dobrodružnú povahu, keď dnes niekto tvrdí, že verejné financie sa nachádzajú v rozvrate.

Či už sa nachádzame pár mesiacov pred voľbami, alebo v akejkoľvek fáze volebného cyklu, mali by sme sa v diskusii o odborných témach vyvarovať demagogickým vyhláseniam. Za každých okolností by sme sa mali držať faktov. Šírenie paniky nepomáha.


Tak si pripomeňme zopár faktov. Rozpočtové schodky sa nám už dva roky darí držať pod jedným percentom výkonu ekonomiky. A aj v tomto roku očakávame schodok začínajúci sa nulou. Dosiaľ nikdy v novodobej histórii Slovenska neboli také nízke.


Dva roky za sebou sme zaznamenali prebytkové primárne saldo. To znamená, že výdavky verejnej správy po odrátaní nákladov na dlh už sú nižšie ako príjmy.


Dosahovanie plusového primárneho salda prispieva k znižovaniu hrubého verejného dlhu v pomere k HDP. Jeho hladina od minulého roka klesla pod 50 percent výkonu ekonomiky, teda parkuje bezpečne pod 60-percentným limitom definovaným európskymi pravidlami. Čistý dlh bol podľa očakávaní na úrovni 43,4 percenta. Náš dlh pritom v prípade potreby krotia nielen európske, ale aj naše vlastné fiškálne pravidlá, ktoré sú navyše prísnejšie.


Je tiež dôležité spomenúť, že už od roku 2012 patrí k významným pilierom konsolidácie verejných financií boj proti daňovým podvodom. Za tento čas sa efektivita výberu DPH kontinuálne zlepšovala z roka na rok. Podľa údajov Európskej komisie sme daňovú medzeru v roku 2016 uzatvárali piatym najrýchlejším tempom spomedzi krajín EÚ.


Pripomeňme si ešte, v akom stave boli verejné financie v roku 2011. Deficit dosahoval 4,5 percenta HDP. Dnes sa schodok začína nulou.


Chce to veľmi „dobrodružnú“ povahu, keď dnes niekto tvrdí, že verejné financie sa nachádzajú v rozvrate. A pritom sa opiera o výstupy kancelárie Rozpočtovej rady, ktorá stále hovorí len o odhadovaných rizikách. Tie sa pritom v minulosti viackrát nenaplnili. Riziká nemožno bagatelizovať, netreba ich však ani nadhodnocovať. Tieto riziká na ministerstve vnímame a zohľadňujeme ich.


Fiškálne ukazovatele aj naďalej patria medzi hlavné oporné piliere kredibility krajiny v očiach investorov. Vidno to aj na slovenských desaťročných dlhopisoch, ktoré sa v súčasnosti na sekundárnom trhu obchodujú so záporným výnosom 0,3 percenta.


Situáciu skomplikovalo spomalenie rastu ekonomiky. Našou povinnosťou je teraz zostaviť rozpočet, ktorý rešpektuje domáce aj európske pravidlá. Zároveň musíme nájsť rovnováhu medzi vládnymi prioritami a technokratickým svetom čísel a tvrdých pravidiel. To nie je nikdy ľahké. Financie sú totiž večne nedostatkový tovar.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 04:19