Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Kto na jeseň nebude hodovať

07.10.2019, 00:00
Stovky roztrúsených obchodíkov nemajú politický výtlak veľkej fabriky, takže smola.

Jeseň stojí život tisíce kačíc. Tento rok bola v hodovej sezóne zarezaná jedna obzvlášť veľká – maloobchodná sieť Kačka. Na verejnosti táto udalosť zatiaľ príliš nezarezonovala, no zaujímavá je prinajmenšom z troch pohľadov.

Po prvé, demonštruje nám, aký subjektívny je pohľad politikov na problémy. Napríklad v Hornonitrianskych baniach má prísť do roku 2023 o prácu 1 500 ľudí. Po viac ako miliarde eur vo vyplatených dotáciách, desiatkach výjazdových aj lokálnych zasadaní vlády, samospráv a azda aj pápežskej stolice sa po rokoch dospelo k akčnému plánu. Ten dala vypracovať Európska komisia svetovej poradenskej spoločnosti PwC a už teraz na jeho základe tečú milióny eur na „zľahčenie transformácie“.

US Steel ohlásila znižovanie o 2 500 pracovných miest do roku 2021, ideálne dôchodcov a s kráľovským odstupným v hodnote nového rumunského automobilu. Naplnila tým noviny na niekoľko dní a košickú VÚC primäla až k nápadu železiarne odkúpiť.


Z Kačky vyletelo 1 800 predavačiek z večera do rána. Momentálne nielen bez odstupného, ale aj bez výplat. Zatiaľ k tomu žiaden politik nemal tlačovku. Stovky roztrúsených obchodíkov nemajú politický výtlak veľkej fabriky, takže smola. Mnohé z týchto (prevažne) žien pritom pracovali v malých obciach v chudobnejších regiónoch. Tým sa dostávame k druhému pohľadu. Automobilky, hute, veľké fabriky si dokážu vydupať pozornosť politikov a obrúsiť hrany problémových zákonov. Naopak, z maloobchodu spravilo najmä ministerstvo pôdohospodárstva obetného baránka na zakrytie všetkých svojich neúspechov. Drakonické pokuty od hygieny či zákon o neprimeraných podmienkach si vyžadujú svoju daň, ktorá obzvlášť ťažko dopadá na menších hráčov. A to sa ešte podarilo z bránkovej čiary vykopnúť odvod reťazcov (pod jeho pôvodnú verziu by spadala aj Kačka).


Iné menšie maloobchodné siete žijú, Kačka padla. Áno, fatálnou chybou Kačky bola zle odhadnutá expanzia a rebranding stratovej siete novým investorom. No vedenie Kačky otvorene hovorí, že za ich pád môže aj rapídne zvýšenie minimálnej mzdy a mzdových príplatkov. Niektorí na to zareagovali, že keď investori nevedia zaplatiť zvýšenú minimálnu mzdu a príplatky, tak nech radšej nepodnikajú. Veď iní toľko vyplácať vedia. To je tretí pohľad.


No áno, aj takto sa k tomu dá postaviť. Nevieš platiť, koľko ti rozkážeme, tak nepodnikaj! Lenže ak bude rast minimálnej mzdy (a na ňu naviazaných príplatkov) pokračovať, prihodia sa k tomu športové poukazy či rekreačné poukazy pre malé firmy, tak tých, čo „nevedia podnikať“, bude čoraz viac. A tí, čo „vedia podnikať“, budú dopytovať len programátorov, SAP konzultantov či kardiochirurgov, nie predavačky.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:05