Alojz HlinaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Alojz Hlina: Ľudia chcú voliť víťaza. Škoda, že im to neumožníme

21.10.2019, 14:00
Existuje volič, ktorý chce voliť víťaza. Chce voliť niekoho, kto má šancu byť víťazom volieb, píše predseda KDH.

Sú ľudia, ktorí chcú byť na strane víťaza. Chcú mať ich dres, chcú sa s ním tešiť. Chcú byť súčasťou osláv. Chcú si večer pripiť pohárom vína. Ľudia si kupujú dres FC Barcelona, aj keď nie sú z Barcelony. Ten pocit byť na strane víťaza neexistuje len v športe, existuje aj v politike.

Existuje volič, ktorý chce voliť víťaza. Chce voliť niekoho, kto má šancu byť víťazom volieb. Tento volič je menej senzitívny na program, osobnosti. Jednoducho volí niekoho, koho večer v televízii uvidí, ako sa teší z víťazstva vo voľbách. Koľko je takých voličov? Nie málo.

​Ak opozícia nebude schopná postaviť niekoho, kto bude schopný poraziť Smer a vyhrať voľby, tak príde aj o týchto približne 3 až 5 percent voličov. V záverečnom zúčtovaní môžu chýbať.

Ak opozícia kvôli „zásadnému zisteniu“, že do prvej dvadsiatky na kandidátke nevojde 40 ľudí rezignuje na plán vyhrať voľby a bude hrať iba na to, že Smer síce vyhrá voľby, ale nezostaví vládu, môže to byť rizikové.

Okrem toho, že opozícia stratí týchto nových 3 až 5 percent voličov, vystavuje sa aj riziku, že víťaz volieb Smer bude brutálnym spôsobom vyjednávať, aby tú väčšinu nakoniec vyskladal. A nemusí to byť nemožné.

V parlamente bude večne živý Béla Bugár.

Danko s Kuffom podržia vždy a všetko.

Rovnako a vždy na všetko pripravený Boris Kollár.

Nevieme, koho vyvezie do parlamentu Igor Matovič, náznaky kryptovaných antizmena nominácií sú tam cítiť.

S Kotlebom sa Smer bude vedieť dohodnúť na tichej podpore a oni ju za niečo dajú.

Ak by sa do parlamentu dostali Drucker a Harabin, tak na Súmračnej bude ohňostroj.

Áno, sú to desivé scenáre, ale reálne. Opozícia je povinná postaviť víťaza volieb. Ak to nedokáže, tak hrá vabank. Strane Za ľudí narástli krídla ako po kartóne Redbullu.

Treba sa však ukľudniť, lebo keď sa Redbull vyparí, zmiznú i krídla. Víťazom volieb 2020 nebude samostatná kandidátka strany Za ľudí. Strana Za ľudí nedoniesla nového voliča. Nezobudila voliča, ktorý doteraz nevolil. Strana Za ľudí len preskupila voličov opozície. Nikto z druhého brehu. Nikto.

Je zodpovednosťou strany Za ľudí ako naloží so svojim politickým kapitálom. Hodnotím to však ako nie dobrú správu, že nedošlo k vytvoreniu trojkoalície PS-Spolu a Za ľudí. Trojkoalície, ktorá by mala všetky predpoklady byť víťazom volieb.

Je to veľká škoda, že pán Kiska nepristúpil k dohode o trojkoalícii, oceňujem však, že aspoň pristupuje k dohode o neutočení, ktorú máme podpísanú medzi PS/ Spolu a KDH.

Stranu Za ľudí vnímame ako jedného z našich najbližších partnerov.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 01:58