Peter Pellegrini a Andrej DankoTASR/J. Novák
StoryEditor

Potrebujeme zmenu myslenia

29.10.2019, 23:00
Nemyslím si, že parlament by sa mal zmeniť na veľkú bilbordovú plochu.

Posledné udalosti z parlamentu ma utvrdili v presvedčení, že potrebujeme zmenu. Na rozdiel od opozície, ktorá volá po politickej zmene prinášajúcej chaos a škriepky, ja ponúkam zmenu postavenú na stabilite a zodpovednosti.


O čom hovorím? Priznám sa, že nie s veľkým porozumením som vnímal aktivity niektorých poslancov presadzovať návrhy zákonov bez ohľadu na dosahy v štátnom rozpočte. Rozumiem, že nastal predvolebný čas, ale nemyslím si, že parlament by sa mal zmeniť na veľkú bilbordovú plochu, do ktorej sa zmestí všetko, čo nám marketingovo zíde na um. Preto hovorím o zodpovednej zmene a moja ponuka pre Slovensko je postavená na troch jednoduchých bodoch.


Po prvé, musíme sa rozhodovať na základe dát a faktov. Naučí nás to predvídať a reagovať na veci preventívne. Zákony tejto krajiny by sa nemali meniť počas roka a tobôž nie viackrát, ako sa to u nás začína pomaly stávať zvykom. Nemenej dôležité je tieto pekné slová pretaviť aj v reálne činy a výsledky. Ak tento trend nezachytíme, tak sa vystavíme hrozbe, že existujúca nerovnosť medzi tempom technologických zmien a schopnosťou vlády na tieto zmeny reagovať sa bude naďalej prehlbovať. Preto sme zriadili implementačnú jednotku, Hodnotu za peniaze či analytické jednotky. Nebojme sa ich počúvať, je to moderný trend riadenia všade vo svete. Chcem moderné Slovensko.


Po druhé, efektívna vláda, ak má byť viac ako len slogan, sa musí riadiť tým, čím sa riadi digitálna transformácia, priemysel 4.0 či umelá inteligencia. Musíme zbierať dáta, ktoré signalizujú potreby občanov. Musíme odbúrať rezortizmus, tú pliagu štátnej správy, a transformovať jednotlivé ministerstvá tak, aby sme nachádzali prierezové riešenia a prinášali lepšie výsledky pre našich občanov. Nezbavovať sa len nadbytočnej administratívy, ale napríklad pri projektoch výstavby diaľnic alebo pri riešení dlhodobej starostlivosti primať rezorty k spolupráci a zbytočne nenaťahovať čas. To občana vôbec nezaujíma.


Po tretie, my predsa dnes vieme, kde máme tie najväčšie problémy a s ktorými zápasili pravicové aj ľavicové vlády – medzi najväčšie výzvy slovenského hospodárstva patria školstvo, zdravotníctvo, trh práce a starnutie obyvateľstva. Pre mňa ako lídra sociálnodemokratickej strany je dôležité prijímať opatrenia, ktoré budú zvyšovať životnú úroveň ľudí. Robme ich spoločne dialógom, transparentným procesom a vyhnime sa improvizácii.


Plánovanie a len jasne stanovené priority pre rozvoj krajiny nás posunú vpred. Lebo len takto nájdeme ten správny kompromis medzi tým, čo občan potrebuje, a výzvami, pred ktorými stojí vláda v globálnom svete plnom zmien.


Hádky a rozdelená spoločnosť nás oslabujú a posilňujú hnedý extrémizmus. Ten sa v kúte ticho prizerá a čaká na svoju chvíľu. Preto ponúkam program zodpovednej zmeny. A jeho základnou súčasťou je práve zásadná zmena myslenia.

01 - Modified: 2024-04-25 08:59:06 - Feat.: - Title: Majk Spirit čelí kritike za fotografiu s ministrom vnútra. Konečne prelomil mlčanie. Bola Pellegriniho podpora zaplatená? 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:26 - Feat.: - Title: V ochrane prírody budem s odborníkmi hľadať vyváženú pozíciu, tvrdí Pellegrini 04 - Modified: 2024-04-22 16:30:00 - Feat.: - Title: Pellegriniho kar: Zradcovia si u Fica neškrtnú. O čo sa hrá v Hlase? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Predseda parlamentu sa dá vymeniť aj za dva dni, Pellegrini s tým skúsenosť má. Napriek tomu čaká na eurovoľby
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 21:17