Alojz HlinaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Alojz Hlina: Bude vojna. Nebude vojna. Bude...

30.10.2019, 12:20
Vyhrať voľby tak, aby sme jeden druhého nepotrebovali. OK. Môžeme skúsiť, ale nepredpokladám, že sa to podarí, píše v komentári šéf KDH Alojz Hlina.

My predložíme. Oni predložia. Čo teraz?

Kresťanskí demokrati si na zasadnutí Rady KDH 26.10.2019 vo Zvolene schválili svoj volebný program pre voľby 2020 pod názvom REŠTART – Nádej pre Slovensko.

V tomto programe okrem iného máme aj to, že predložíme návrh zákona na ochranu života.

V tomto návrhu okrem iného budeme po odbornej diskusii navrhovať aj to, aby sa doba do ktorej je možné vykonať umelé prerušenie tehotenstva /ďalej len UPT/ skrátila.

Nechcem sa hrať na vizionára, ale už pred viac ako tri a pól rokom v rozhovore pre Denník N som povedal, že aj skrátenie doby do ktorej je možné vykonať UPT môže byť riešením.

Skoro ma za to ukrižovali. Dnes sa skracovanie doby, do ktorej je možné vykonať UPT /Zákon o tlkote srdca/ v návrhoch zákonov strán, ktoré objavili „politické kresťanstvo“ predkladá a je v konzervatívnom svete prijímaný.

Zákon o UPT sa v parametre času, dokedy je možné vykonať UPT nemenil celých šesťdesiat rokov.

A viete, čo je zaujímavé? Že to nikto až tak moc nepredkladal, resp. nepredkladal takúto zásadnú zmenu zákona o UPT.

Tak, ako nikto vo vláde nepredkladal ani iné ťažké témy.

Viete prečo? Lebo princíp: my vodárne, vy elektrárne zafungoval. Alebo ináč povedané: načo sa trápiť s ťažkými témami, ak je „toľko práce“ v tých vodárniach a elektrárniach. Svoju hodnotovú agendu nechali pred dverami Úradu vlády aj veľkí liberáli z ANO a aj z SAS.

A nalejme si čistého vína, ani konzervatívci kvôli zásadnej zmene UPT neobetovali menovku na Úrade vlády.
Doba sa však zmenila. Prichádzajú iní politici.

Trošku iní politici ako veľkí liberálni hrdinovia, ktorí chodili na Gay PRIDE, kým nezačali kandidovať za županov. Tam už zrazu bolo po hrdinstve, zrazu na Gay PRIDE akosi zabudli ísť.

PS/SPOLU má vo svojom programe napísané, že PREDLOŽIA návrh zákona na životné partnerstvá. Mám pocit, že Trubana a ani Beblavého za nejakú cedulku na Úrade vlády a nominovanie jeho sestrernice do vodární nekúpite. Takže predpokladám, že to budú chcieť predloziť aj po voľbách a nielen pred voľbami.

Rovnako treba povedať, že to, či moja menovka bude alebo nebude na nejakom úrade ma trápi menej ako to, či zo seba v mojom veku urobím niekoho, kto neurobí to, čo povedal, že urobí. Rovnako aj u nás v KDH chceme zabojovať o našu hodnotovú agendu a nie o miesta v dozorných radách.

Áno, vyzerá to na zrážku dvoch svetov. Vyzerá to, že oproti sebe stoja ľudia, ktorí nebudú niekomu robiť zajačika na gumičke. A svoje sľuby voličom budu chcieť splniť a nielen ich „lakovať“ pred voľbami.

Čo teraz?

Preto tu bol a stále je záujem tú zrážku našich svetov urobiť kultivovane a tak, aby sa jej nakoniec netešili lúpežníci zo Smeru alebo aj tretí smer, ktorý tu naberá na sile a to extrém a antisystém.

KDH nebude vo vláde, v ktorej by boli registrované partnerstvá v programovom vyhlásení vlády.
Rovnako predpokladám, že PS/Spolu nebude vo vláde, ktorá by menila zákon o UPT, tak ako to chceme navrhovať.

Čo teraz?

Vyhrať voľby tak, aby sme jeden druhého nepotrebovali. OK. Môžeme skúsiť, ale nepredpokladám, že sa to podarí.
Spojiť sa s niekym iným? KDH má platné uznesenie rady, že nepôjde do koalície stranami Smer, SNS, ĽSNS.

Takže pat?

Toto ideme ponúkať? Pat, beznádej, frustráciu?

PS/Spolu sa nas nepýtali, či si môžu dať do programu formuláciu, že PREDLOŽIA, rovnako ako sme sa my nepýtali ich, či si môžeme napísať do programu, že PREDLOŽÍME.

Je čas hľadať riešenie. Ak ho nenájdeme, tak budeme tancovať ako nám bude pískať Kotleba, Mazurek, Harabin a Matovič.

Možno riešením bude jedno voľné hlasovanie. Možno. My chceme predloziť návrh zákona o ochrane života.

Prosím, majte pochopenie, že hľadať riešenie je cesta. Hľadáme. A držte palce, aby sme ho našli. Ak máte niekto nejaký kultivovaný, rozumný, racionálny návrh, tak poraďte.

01 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 02 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 05 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 09:21