Alojz HlinaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Alojz Hlina: Nech sa spoja SAS a OĽaNO. Už spolu kandidovali, len si to zopakujú

14.11.2019, 12:00
Hovorí sa, že nemáš väčšieho nepriateľa ako vnútorného nepriateľa, píše šéf KDH.

K otázke prípadného spájania sa pred voľbami dovoľte uviesť.

Kresťanskí demokrati prežili ťažké štyri roky. Ako mimoparlamentnú stranu nás nevolali do štúdií, ale zase nikoho sme sa nemuseli pýtať, či môžeme chodiť po mestách a dedinách.

A to sme robili.

Hovorí sa, že nemáš väčšieho nepriateľa ako vnútorného nepriateľa. A je to pravda, prešli sme si aj ťažkými vnútornými zápasmi, výsledkom ktorých boli aj odchody. Odišli od nás ľudia, ktorí založili KDŽP. Zurvalo nás očierňovali, ponižovali, otvorene klamali a popri tom zbierali podpisy na vznik tejto strany v kostoloch.

Kvôli čomu?

Kvôli kresťanstvu? Nie, nebuďme naivní. Niekomu zachutila moc. Zistili, že v KDH im už „ruže nepokvitnú“, tak sa rozhodli ísť cestou vlastnej strany. Čo je výsledok toho „svätého ťaženia“ proti KDH? Dohoda s fašistami a zlodejmi.

Je potrebné si povedať aj ďalšiu pravdu. Pravda oslobodzuje a ja ju hovoriť budem. Odišli od nás aj ľudia, z ktorých jeden sa nestal predsedom KDH a druhá nedokázala rešpektovať väčšinové rozhodnutie 120 členného orgánu, že ľudia už nie sú ochotní roznášať niekoho predvolebné letáky tretie desaťročie.

Aj títo ľudia od nás odišli, ani nezbierali podpisy na vznik novej strany, ale rovno ju kúpili. Kúpili a premenovali stranu, za ktorú kandidoval aj človek, ktorý dal zahrať v Lamačskom rozhlase pesničku Rež a rúbaj do krve.

A samozrejme, čo robili? Na čom postavili svoju agendu? Útočili do KDH, celostránkové inzeráty v Novom čase o tom, prečo už nie KDH pripomínali z pohľadu politického zápasu divoké, mafiánske 90 roky.

Títo ľudia sa ponúkali SNS, Sme rodina a nakoniec si našli prístav u Matoviča. Toto spojenectvo ich teší, lebo Matovič ich nielen že prijal, ale ako bonus pridal útoky na KDH. Matovič sa v zákerných útokoch na KDH priam vyžíval.

Prečo to píšem?

Celá táto aliancia KDŽP, KÚ, OĽaNO programovo útočila na KDH a spôsobili, že kresťanských demokratov niektoré agentúry merajú na úrovni 6% (niektoré však nie). Každopádne sa v týchto prieskumoch objavujeme v zóne ohrozenia. Čo s tým?

Treba povedať to, že ak po týchto všetkých zúrivých útokoch sme tam, kde sme a nemáme mínus 5% ako nám viacerí predpovedali, hovorí to o našej mimoriadnej životaschopnosti.

Tento komentár píšem, lebo nechcem, aby sme vyzerali nekonštruktívne, neracionálne. Otázkou dňa sa dnes stáva možné predvolebné spájanie. Predvolebné spájanie však musí dávať logiku.

Som rád, že už nebudeme musieť vysvetľovať, že prečo sme sa nespojili s KDŽP. O dôvodoch, prečo sme pri strane pani Záborskej a Vašečku postupovali tak, ako sme postupovali, by som vedel tiež hovoriť, ale myslím si, že skôr či neskôr sa to aj tak prejaví a Matovič nech sa potom s tým vysporiada ako chce.
Má zmysel sa spájať. Musí to však dávať politologickú logiku. Ak nebude, sekundárnym dôsledkom toho bude nárast extrému a antisystému.

Čo dáva zmysel?

Dáva veľký zmysel spájanie PS/Spolu a Za Ľudí. Dáva zmysel spájanie SAS a OĽaNO. Mimochodom, toto spojenie tu už aj tak bolo, len by si to po desiatich rokoch zopakovali.

Dáva zmysel neútočiť do KDH. Sme pre zmenu mimoriadne dôležití, okrem iného aj preto, že dokážeme viazať hlasy, ktoré iné strany opozície nedokážu.
Analýza metadát zjednodušene hovorí, že bývalý volič Smeru nebude voliť Matoviča, Sulíka atď, to radšej bude voliť Kotlebu, ale nad čím by možno ešte porozmýšľali, je KDH.

Na to, aby sa KDH s niekým spojilo, neexistuje teraz politologická logika. Zachovajme rozum a rozvahu. Kto sa má spojiť, nech sa spojí.
Ak sa nespoja, tak sa nespoja. My z toho „variť“ nebudeme, nebudeme nič vyčítať. Len, prosím, chápte pozíciu KDH, že my sa v rámci politologickej logiky nemáme s kým spojiť.

Tak, prosím vopred, nesnažte sa nám niektorí vyčítať, že sa nespojíme s niekým, s kým to nedáva logiku.

Sme jediná demokratická konzervatívna, kresťansko-demokratická strana na Slovensku. Slovensko takú potrebuje.

Máme analýzu dát, ale aj osobné poznanie z terénu, že ľudia takúto stranu chcú a budú ju voliť.

01 - Modified: 2024-04-20 15:00:40 - Feat.: - Title: KDH predstavilo program do Európskeho parlamentu, chce presadzovať silné Slovensko 02 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 03 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 04 - Modified: 2024-04-18 07:57:18 - Feat.: - Title: Najsilnejšiu koalíciu nakoniec vytvoril medveď hnedý 05 - Modified: 2024-04-17 09:35:50 - Feat.: - Title: Majerský v HNtelevízii o liste von der Leyenovej: Prečo im kroky Poľska nevadia? Nech majú rovnaký meter
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 08:31