HNtelevízia
StoryEditor

Šifry bez povolenia

17.11.2019, 23:00
Asymetrické šifrovanie dnes nepoužívajú len mafiáni.

Šifrovacia aplikácia Threema má o reklamu na Slovensku postarané. Nebyť babráctva jej používateľa, kauza desaťročia by možno uviazla v mŕtvom bode. Asymetrické šifrovanie je pevnosť, ktorú len veľmi ťažko dobyť.


Príbeh moderného šifrovania sa začal písať v 70. rokoch na vedeckej konferencii, kde istý profesor zo Stanfordu prezentoval nový výskum. Nebol to však jeho vlastný výskum, ale výskum jeho dvoch žiakov, ktorí ticho sedeli v publiku. Nesedeli tam preto, že by im profesor chcel ukradnúť slávu, ale preto, lebo ich chránil pred vládnymi agentmi.


Pár týždňov pred konferenciou prišiel totiž na fakultu list od federálneho úradu s varovaním, že ak budú jej študenti výskum prezentovať, bude sa to považovať za vlastizradu. Právnici ubezpečili vedenie, že ak by sa agenti naozaj pokúsili o žalobu, škola by mala spor bez problémov vyhrať na základe prvého dodatku ústavy, ktorý chráni slobodu prejavu. Avšak fakulta mohla preplatiť len právny spor so svojím profesorom, nie so študentmi.


Klasický spôsob šifrovania vyzerá asi takto: najskôr zakódujete správu do matematických znakov a potom aplikujete rôzne zložité matematické úkony. Keď ju chce niekto na druhej strane prečítať, použije ten istý postup – len opačným smerom. Je to ako zamknúť správu zámkom a odovzdať niekomu rovnaký kľúčik, aký máte vy, aby si ju mohol odomknúť a prečítať. Takéto šifrovanie sa nazýva symetrické šifrovanie.
Spomínaní akademici pracovali na novom spôsobe šifrovania, ktorý vystrašil americkú vládu.

Asymetrickom. Ten nepoužíva jeden kľúč, ale hneď dva. Prvý, tzv. verejný kľúč, umožňuje správu zašifrovať, ale už nie dešifrovať. Na to slúži druhý, tzv. súkromný kľúč. V praxi to vyzerá tak, že svoj verejný kľúč zverejníte (aby vám ľudia mohli posielať zašifrované správy), ale súkromný si uschováte (aby ste tie správy mohli dešifrovať len vy). Je to ako rozdať ľuďom po celom svete otvorené pokladničky s otvorenými zámkami bez kľúčov; do pokladničky môžu zatvoriť a zamknúť správu, ale ak je už raz zatvorená, otvoriť a prečítať ju dokáže len ten, kto má súkromný kľúč.


Asymetrické šifrovanie dnes nepoužívajú len mafiáni. Nájdeme ho na sociálnych sieťach, v e-shopoch či internetbankingu, nehovoriac o kryptomenách. Bez asymetrického šifrovania by mohol hocikto čítať vaše e-maily či heslá. Bez asymetrického šifrovania by nefungovala nielen Threema, ale celý moderný internet. Jej vynálezcovia však museli šikovne manévrovať pred sekerami štátnych katov, aby ju uviedli do života. Podobných inovácií boli v histórii desiatky. My sme ich príbehy zozbierali v novej knihe Pokrok bez povolenia.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:36