HNtelevízia
StoryEditor

Francúzske nie rozširovaniu EÚ?

18.11.2019, 23:00
Európska únia nemôže trestať za svoje chyby Macedóncov.

Vplyv Európskej únie v ostatných krajinách Európy často vyplýva z nádeje na členstvo týchto krajín v Únii. Po príklady nemusíme chodiť ďaleko – pád Mečiarovej vlády v roku 1998 bol čiastočne výsledkom toho, že opozičné strany sa dokázali spojiť na základe pozitívnej vízie pre spoločnosť – vízie vstupu do EÚ.


Podobný proces dnes prebieha v Severnom Macedónsku pod taktovkou vlády Zorana Zaeva. S vidinou vstupu do EÚ muselo Severné Macedónsko prejsť takými zásadnými zmenami, ako je zmena názvu krajiny pre spory s Gréckom. Nebolo žiadnym prekvapením, že odpor proti tomuto kroku bol veľký, no práve vďaka vízii členstva v západných štruktúrach dokázal Zaev zmenu pretlačiť. Aj keď tomu málokto veril, Severné Macedónsko spravilo všetko, čo sa od neho očakávalo.


Prečo teda nesúhlasil Macron so začatím prístupových rokovaní? V rozsiahlom interview používa dva argumenty. Prvým je, že EÚ prechádza istými problémami (brexit, nedemokratické vlády v niektorých členských krajinách), ktoré treba najskôr vyriešiť vo formáte EÚ27. Druhým argumentom je, že súčasné mechanizmy prístupu do EÚ sú nedostatočné – ich cieľom má byť vláda zákona a stabilná demokracia v pristupujúcej krajine, ale príklad Maďarska ukazuje, že tieto ciele sa darí dosiahnuť iba naoko alebo iba dočasne.


S Macronovými argumentmi je ťažké nesúhlasiť. Som však presvedčený, že návrhy, ktoré podľa neho vyplývajú z týchto argumentov, sú nesprávne.


Európska únia nemôže trestať za svoje chyby Macedóncov. Ak sľuby o prístupovom procese do EÚ nevieme dodržiavať ani voči dvojmiliónovému Severnému Macedónsku, podrývame si tým autoritu na celom Balkáne. Napriek tomu, že reforma prístupových procesov je naozaj potrebná, nemá zmysel tvrdiť, že žiadne prístupové procesy sú lepšie ako nedokonalé, ktoré dnes máme.


Západný Balkán je miesto, kde sa stretávajú záujmy EÚ, Ruska, Turecka a Číny. Ak sa EÚ vzdá svojich záujmov v tomto regióne a miestne krajiny stratia víziu prozápadnej budúcnosti, vytvorené vákuum ostatné veľmoci veľmi rady vyplnia svojimi vlastnými záujmami. O to podstatnejšie je, aby svoje návrhy konzultoval jeden z kľúčových lídrov EÚ s ostatnými členmi Únie.


Zoran Zaev v reakcii na odmietnutie zo strany EÚ už vyhlásil v Severnom Macedónsku predčasné voľby na apríl 2020. A v tých môže väčšinu získať antieurópska VMRO-DPMNE, ktorej čestným predsedom je Nikola Gruevski, právoplatne odsúdený za korupciu, v súčasnosti sa skrývajúci v Maďarsku. Pevne dúfam, že toto nebude budúcnosť západného Balkánu, ku ktorej bude Macronovo rozhodnutie viesť.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 03:38