trhy, burzaReuters
StoryEditor

Nad ekonomikou sa zmráka, no nad akciami stále svieti slnko

02.12.2019, 23:00
Európske aj americké trhy majú v tomto roku zhodnotenie nad 20 percent.

Svetový rast ekonomiky sa spomaľuje už nejaký ten piatok. Svedčia o tom mnohé indikátory makroekonomického vývoja, ale aj odhady rôznych nadnárodných inštitúcií. V novembri sa pridala OECD, ktorá aktualizovala svoj odhad rastu svetovej ekonomiky v roku 2019 na úroveň 2,9 percenta.


To je najnižší globálny rast od vypuknutia krízy a aj ten OECD označila ako krehký. V najbližších dvoch rokoch pritom OECD žiadne výrazné zlepšenie neočakáva. Globálna ekonomika sa vplyvom viacerých faktorov dostala do stavu spomaľovania rastu.


V minulosti by centrálne banky začali uvoľňovať menovú politiku a podporovať rast znižovaním úrokov. Dnes však majú len obmedzený priestor na reakciu, keďže sa ešte stále nachádzajú v expanzívnej monetárnej politike. Pozornosť sa preto obracia smerom k vládam. OECD napríklad odporúča koordinovanú reakciu vlád a zvýšenie vládnych investícií, ktoré by pomohli naštartovať ekonomický rast a zvýšili budúci životný štandard. OECD však hovorí o štátnych investíciách, nie o míňaní vlády na aktuálnu spotrebu.


V podobnom duchu sa vyjadrila v prvom prejave nová prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardová. Upozornila, že od finančnej krízy sa domáci dopyt nepodieľal na ekonomickom raste tak výrazne ako v minulosti. Silný domáci dopyt totiž dokáže zmierniť výkyvy v globálnom ekonomickom vývoji a stabilizuje ekonomiku. Aj ona odporúča zvýšiť vládne, ale aj súkromné investície.


Inak povedané – eurozóna sa roky spoliehala na zahraničný obchod ako ťahúňa ekonomického rastu. Ten však bol zasiahnutý obchodnými vojnami. Preto je čas obrátiť pozornosť a zdroje na podporu domácich investícií. Finančné trhy s napätím čakali, či a ako sa nová prezidentka vyjadrí k úrokovým mieram. Trhom vyslala signál, že pri nízkom ekonomickom raste žiadny rast úrokov nemajú očakávať. V dohľadnom čase je akékoľvek zvyšovanie sadzieb vylúčené.


ECB však bude monitorovať dosah nízkych či dokonca záporných úrokov na finančný sektor v eurozóne. Poisťovne, dôchodkové fondy či banky trpia nízkymi sadzbami čím ďalej, tým viac.


Napriek zhoršujúcim sa vyhliadkam svetového rastu akciové trhy aj v novembri rástli. Európske aj americké akciové indexy si zhodne pripísali zhodnotenie viac ako dve percentá. Japonský hlavný akciový index sa zhodnotil miernejšie, a to o 1,5 percenta. Naopak, pokles približne o dve percentá zaznamenali akciové indexy Hongkongu a Číny. Dôvodom bola vyostrujúca sa situácia spojená s občianskymi nepokojmi a protestmi.


Z globálneho hľadiska však akciové trhy pokračujú v impozantnom tohtoročnom raste. Európske aj americké trhy majú zhodnotenie nad 20 percent, japonský mierne pod touto hranicou. Po takomto raste je príchod korekcie čoraz pravdepodobnejším scenárom, najmä v prípade zhoršujúcich sa fundamentov reálnej ekonomiky.


Dlhopisový trh sa vyvíjal ako na hojdačke. Začiatkom novembra výnosy vzrástli, potom sa situácia otočila, výnosy z dlhopisov klesali a pár dní pred koncom mesiaca padli takmer na pôvodnú úroveň. Záver novembra však opäť priniesol rast výnosov.


Protichodný vývoj dlhopisových a akciových trhov sa premietol aj na dôchodkových fondoch. Kým negarantované fondy si za november pripísali zisky, ich garantované náprotivky poklesli.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 07:09