Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Ako napraviť druhý pilier?

02.12.2019, 23:00
Treba zvýšiť konkurenciu – zvážiť zavedenie štátnej DSS.

Súhlasím s expertmi Ľudovítom Ódorom a Pavlom Povalom, výnosy v druhom i treťom pilieri za posledné roky nie sú také, aké mohli byť. Kto za to môže?


Začnem u seba. Môžem za to ja. Málo píšem o dôchodkoch, málo ľuďom vysvetľujem, aký je rozdiel medzi dôchodkovými piliermi a fondmi, málo tlačím ako opozičný poslanec na vládu, aby urobila potrebné zmeny.
Poďme ďalej. Môžu za to správcovia dôchodkových fondov. Nerobia vysvetľovaciu kampaň v médiách, nehovoria ľuďom, aký je rozdiel medzi fondmi, nelobujú vo vláde, aby urobila potrebné zmeny. A najmä fondy pod ich vedením majú slabšie zhodnotenie, ako by mohli mať.


Môžu za to vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho. Zvýšili poplatky (na prospech správcov a neprospech sporiteľov), nerobia vysvetľujúcu kampaň v médiách – a keď ju robili, bola to antireklama dôchodkovému sporeniu –, netlačia na správcov, aby dosahovali vyššie výnosy (napríklad hrozbou vytvorenia štátnej DSS), nerobia potrebné legislatívne zmeny. A ak ich robia, výsledkom je deštrukcia dôchodkového systému. Viď opakované otváranie druhého piliera, nezmyselný presun sporiteľov zo ziskovejších fondov do garantovaných fondov, zníženie príspevkov do druhého piliera, zastropovanie dôchodkového veku a najnovšie likvidácia zásluhovosti v prvom pilieri masívnym rozšírením nároku na minimálne dôchodky. Ľudia prestávajú dôverovať dôchodkovému systému.


Čo treba urobiť?


Nová vláda by mala urobiť niekoľko opatrení. V prvom rade objektívne informovať občanov. Trpezlivo vysvetľovať, pre koho a prečo je dobré mať viacpilierový dôchodkový systém. Informovať ľudí o rozdieloch medzi piliermi, dôchodkovými fondmi, o ich nárokoch. Autoritou vlády nielen ľuďom vysvetliť rozdiely, ale odporúčať, v ktorých pilieroch a fondoch by mali ľudia byť. Podporovať pritom účasť sporiteľov v indexových fondoch. Hlavné slovo pritom musia mať renomovaní odborníci. Samotné legislatívne zmeny by mala vláda robiť pomaly, uvážlivo a s čo najväčšou politickou a celospoločenskou podporou. Ideálne ústavnou väčšinou. Dôchodkový systém potrebuje stabilitu a návrat dôvery.


Je tu priestor na zníženie poplatkov v druhom i treťom pilieri. Poplatky sa majú nastaviť tak, aby boli správcovia motivovaní na zhodnocovanie majetku sporiteľov. Treba zvýšiť konkurenciu – zvážiť zavedenie štátnej DSS a najmä štátnej alternatívy vyplácania anuít, rozšíriť paletu možností investovania v súlade s aktuálnymi trendmi. A podporiť daňovými úľavami sporenie a investovanie na dôchodok.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 20:11