HN
StoryEditor

Odolnosť domáceho dopytu čoskoro prejde testom

15.12.2019, 23:00
Prísnejšia regulácia a znásobený bankový odvod obmedzia úverovú kapacitu bánk.

Slovenská ekonomika spomaľuje. V treťom kvartáli bol rast HDP len 1,3 percenta, teda tretina minulého roka. Celé naše spomalenie však ide na vrub brzdiacej svetovej ekonomiky a padajúcemu zahraničnému dopytu. Domáci dopyt však naďalej rastie  na úrovni 3,5 percenta ročne, teda rovnako ako za celý minulý rok. Ako keby sa o naše domáce investície a spotrebné nákupy globálna gravitácia vôbec neobtrela. Naša domáca odolnosť však zrejme udržateľná v budúcom roku nie je.  


Začnime investíciami v súkromnom sektore. V nefinančnom sektore firmy stále produkujú takmer na plný plyn. Využitie kapacít vo výrobe vzrástlo v ostatnom meraní na 89 percent a dorovnalo tak historicky najvyššiu úroveň z predkrízového roku 2007. Výroba však smeruje čoraz viac do zásob a nie na trh. Nové objednávky od júna v priemyselnej výrobe klesajú. Budúci rok firmy budú musieť prehodnotiť svoje kapacity a okresať rozvojové plány. Prehodnocovať investičné plány budú aj finančné korporácie. Okrem spomaľujúcej sa ekonomiky a klesajúcej ziskovosti ich k tomu prinúti aj vládou znásobený bankový odvod.


Ani domácnosti sa nevyhnú revíziám svojich nákupných plánov. Mzdy síce ešte stále rýchlo rastú, no to je už len zotrvačnosťou z minuloročného napätého trhu práce. Ekonomika stráca silu produkovať nové pracovné miesta. V priemysle a obchode pracovné miesta už niekoľko mesiacov ubúdajú. Miera nezamestnanosti v nadchádzajúcom roku mierne stúpne. Zmenu trendu si už uvedomujú aj bežní konzumenti. V prieskumoch spotrebiteľského barometra viac ľudí očakáva nárast nezamestnanosti ako jej pokles, čo je situácia, ktorá tu naposledy bola pred tromi rokmi. Spotrebiteľská dôvera idúca ruka v ruke s očakávanou nezamestnanosťou v novembri klesla na najnižšiu úroveň od jesene 2015.

V investičnom apetíte sa navyše domácnosti nebudú môcť spoľahnúť na lacné a ľahko dostupné financovanie z bánk. A to napriek tomu, že oficiálne úrokové sadzby ostanú aj v budúcom roku na historicky najnižších úrovniach. Prísnejšia regulácia úverov domácnostiam zo strany NBS, ako aj znásobený bankový odvod spôsobia, že banky sa do nového úverovania už nebudú môcť hrnúť tak ako doteraz.


Jedine vládny sektor má ambíciu preklenúť ekonomicky horšie obdobie zvýšením svojej spotreby a investícií. Priestor pre realizáciu je však limitovaný tým, že vláda nevyužila dobré ekonomické časy v minulých rokoch a odsúvala sľúbené vyrovnanie rozpočtu. Minula tak fiškálne rezervy, ktoré jej teraz, v čase spomalenia rastu ekonomiky a teda aj daňových príjmov, budú chýbať.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:45