HNtelevízia
StoryEditor

Dedičstvo

22.12.2019, 23:00
Štát je na horšie počasie absolútne nepripravený.

Vznik novej vlády po februárových voľbách nebude ľahký. Takú pestrofarebnú a rovnomerne rozloženú zmesku politických strán prieskumy neukazovali hádam už dve dekády. Táto nová vláda dostane zaujímavé dedičstvo.

Na jednej strane budú voliči, ktorí sú možno sklamaní z politickej a spoločenskej situácie, no zároveň nakŕmení solídnym ekonomickým rastom z posledných pár rokov. Rekordne nízka nezamestnanosť, prudko rastúce mzdy, lavína hotovosti cez dostupné úvery či výdatná nálož predvolebných sociálnych darčekov nastavili očakávania pre budúce roky pekne vysoko.


No realita môže a asi aj bude iná. Signály o postupujúcom ekonomickom spomalení k nám chodia v pravidelnom tempe už mesiace. No nemôžeme sa vyhovárať na externú situáciu. Verejné financie a štát ako taký je na horšie počasie absolútne nepripravený. Rozpočet sa vyrovnať nepodarilo, naopak, zavesili sa naň ďalšie veľké kotvy (zvýšená rodičovská, minimálne dôchodky), ktoré bude politicky prakticky nemožné v budúcnosti zdvihnúť.


Zároveň sa nepodarilo posunúť oblasti, ktoré to najviac potrebujú. Školstvo sa nijako nezreformovalo a bude naďalej dodávať absolventov, ktorí sú vyškolení na trh práce v nejakom paralelnom vesmíre. Obchodné spory naďalej patria k najpomalším v EÚ. Poľnohospodárstvo je naďalej sektorom na pestovanie dotácií, nie potravín.


No asi najťažším dedičstvom bude zdravotníctvo. Hoci prostriedky do zdravotníctva sa každý rok zvyšovali, trajektória potrieb je nastavená prudšie ako trajektória príjmov. Aj rozpočet na rok 2020 prižmúril oči v mnohých oblastiach – nad dosahmi exekučnej amnestie, slabou mierou implementácie opatrení hodnoty za peniaze, možným väčším požiadavkám poskytovateľov či nad realitou hotovostných zostatkov v poisťovniach – a je postavený tak, že akútne dofinancovanie sektora bude čoskoro opäť na programe dňa.


Situácia môže byť o to zaujímavejšia, že táto potreba dofinancovať (alebo čeliť hnevu a lamentáciám celého sektora) sa môže objaviť už v prvej polovici roka 2020. Teda v čase, keď sa nová vláda bude prinajlepšom ešte len rozhliadať. Okrem iného sa pravdepodobne bude musieť naučiť, čo znamená hospodáriť s obmedzením výdavkového stropu, keďže to je novinka roka 2020. Len tak prisypať cudzie peniaze, ako to robila táto vláda, nebude až také jednoduché. Ak bude vláda chcieť dodržať strop, bude musieť ubrať v iných sektoroch, aby mohla prisypať do zdravotníctva. A to sa takisto nezaobíde bez kriku.


Uvidíme, či sa s touto situáciou nová vláda poctivo popasuje a rozdelí dostupné financie podľa priorít, alebo prepadne neresti vlád pred ňou – zvýšiť príjmy pri prvej možnej príležitosti a minúť všade, kde sa dá.
Štát je na horšie počasie absolútne nepripravený.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 12:16