noviny.sk
StoryEditor

Parlamentné voľby 2020

06.01.2020, 22:59
Demokracia je demokracia. Ak ju správne pochopíme a uchopíme a prestaneme ju deformovať a ohýbať všemožnými prívlastkami, až potom pochopíme ako sa od nej vzďaľujeme namiesto napĺňania jej základných atribútov.

Veľa analytikov, politikov aj obecne ľudí tvrdí, že nadchádzajúce voľby sú mimoriadne dôležité pre nastavenie ďalšieho smerovania Slovenska. Až tak, že vraj ide o všetko. Podľa aktuálnej situácie na politickej scéne nielen u nás ale v širších geopolitických súvislostiach je zrejmé, že situácia je skutočne vážna a určite je potrebné zvážiť, či zamyslieť sa, ktorým smerom chceme Slovensko posunúť.

Samozrejme, každý občan krajiny má svoj pohľad, svoje potreby, svoje priority závislé od osobného spoločenského statusu, pracovného postavenia, miery sociálneho cítenia, náboženského presvedčenia. Ak nám záleží na osobne správnom rozhodnutí, musíme si urobiť vlastnú analýzu priorít v kontexte s ponúkanými možnosťami /alternatívami na politickom trhu.

Na analytické úvahy je však potrebné sa pripraviť. Je potrebné zrevidovať politikmi a mainstreamom používanú rétoriku predovšetkým v základných pojmoch, ktorým po stáročiach ich používania v posledných dekádach účelovo zmenili význam.

Stačí si zobrať napr. Oxfordský výkladový slovník, aby sme pochopili deformity pojmov, napr. radikál nerovná sa extrémista ,populista nerovná sa zavádzač, liberál nerovná sa demokrat , kapitalista nerovná sa poskytovateľ , socialista nerovná sa komunista.

Ak si urobíme jasno v pojmoch a v rétorike jednotlivých strán, tak budeme vedieť resp. mali by sme vedieť, ku ktorej strane resp. jej predstaviteľom pociťujeme, z nášho pohľadu oprávnene, najväčšiu dôveru. Je zrejmé, že nebudeme všetci voliť tú istú stranu, o tom je však názorová pluralita, o tom je demokracia. Demokracia bez prívlastkov nepotrebuje ich, nesvedčia jej. Demokracia nie je ani len liberálna ani len sociálna, ani len kresťanská, či akákoľvek.

Demokracia je demokracia. Ak ju správne pochopíme a uchopíme a prestaneme ju deformovať a ohýbať všemožnými prívlastkami, až potom pochopíme ako sa od nej vzďaľujeme namiesto napĺňania jej základných atribútov.

Potom môžeme s úctou hovoriť o slobodných demokratických voľbách, potom môžeme tvoriť základy skutočne demokratickej spoločnosti a demokratického štátu. Ak teda ide o v nadchádzajúcich voľbách o všetko, zamyslime sa s plnou vážnosťou aj so zreteľom na zodpovednosť k budúcim generáciám nad skutočným obsahom demokracie.

Veľmi bude dôležité vytvoriť relevantnú politickú silu, ktorá by jednoznačne potvrdila, že dno už bolo dosiahnuté a teraz začne renovácia všetkého, hlavne spoločnosti. Katastrofické scenáre plynúce z predpovedí klimatických zmien tak pôjdu ruka v rukáve so zmenami v politickom živote spoločnosti.

Nesmú však mať navrch egá a rozbíjači konsenzu . Nebude to však jednoduché, pretože Slováci sú totiž značne hodnotovo rozdelení, a zákopy sú tak hlboké, že už len dohoda súčasných strán môže byť nestabilná. Keby ľudia vyberali aspoň trochu racionálne a volili mimo extrému, viem si to predstaviť.

Z môjho pohľadu už som to viackrát naznačil sa naša politická scéna sa podriadi globálnemu trendu či sa jej chce alebo nie. Nie som tiež zástanca katastrofických scenárov to prenechám druhým. V novom roku 2020 prajem všetkým čitateľom a občanom hlavne zdravie, nádej, menej zákernosti, tvorivú myseľ a lásku. Lásku ako najušľachtilejší cit musí kultivovať a zažívať každý z nás , aby sa stal svet lepším , lebo to udáva vždy ten najlepší smer .

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 00:37