TASR/Marko Erd
StoryEditor

Dva roky v bratislavskej župe: ide to

16.01.2020, 23:00
Opravili sme desiatky kilometrov regionálnych ciest.

Keď som kandidoval za bratislavského župana, kritizoval som premárnené šance a formuloval som víziu, že kraj si zaslúži viac ako stagnáciu alebo populistické experimenty. Od uplynulých volieb prešli dva roky a to už je čas, keď má zmysel bilancovať. Bratislavský kraj sa pohol z miesta a napreduje.


Naštartovali sme stredné školstvo, dôkazom čoho je nárast počtu prihlášok o štvrtinu a motivovaní učitelia. Opravili sme desiatky kilometrov regionálnych ciest, v spolupráci s mestami a obcami sme otvorili nové prestupné dopravné terminály a záchytné parkoviská. Prostredníctvom našich dotačných schém sme podporili stovky konkrétnych nápadov obyvateľov kraja. Oproti minulosti oveľa viac investujeme aj do sociálnych služieb.


Napriek tomu pravidelne počúvam snahy o rušenie žúp. Pred Vianocami zaznel na Úrade vlády nápad zrušiť jednu – bratislavskú župu. Najnovšie sa vyjadrila Únia miest Slovenska, ktorá chce zrušiť všetky samosprávne kraje. Prezident tohto združenia Richard Rybníček v príhovore na prijatí v Prezidentskom paláci vyhlásil, že pripravujú návrh reformy verejnej správy. Jej dôsledkom by bolo aj zrušenie samosprávnych krajov. Podľa neho by mestá a obce na svojom území zvládli svoje kompetencie aj bez prítomnosti vyšších územných celkov.


Osobne si myslím opak. Podľa mňa treba župy posilňovať. Pretože ak na území kraja spoja mestá a obce sily, sú nielen efektívnejšie, ale vedia riešiť aj také problémy, na ktoré samostatne nestačia. Ako príklad môžem uviesť dopravu. Ako si poradí malá obec na Záhorí alebo v malokarpatskej oblasti so zápchami, s rozbitými cestami alebo nedostatkom záchytných parkovísk? Zakáže tranzitnú dopravu, postaví jednu autobusovú zastávku bez regionálnych spojov alebo si vybuduje pol kilometra cyklotrasy odnikiaľ nikam? Takto to nemôže fungovať.


Iba nedávno sa nám vo výbore regiónov v Bruseli podaril veľký úspech. Rozhodovanie o eurofondoch pre región by malo byť na krajoch, a nie na ministerstvách. A verím, že na základe výsledkov budú naše kompetencie ešte rásť. Zrušením samosprávnych krajov by sme ušetrili len plat župana a odmenu poslancov. Práca by predsa nezmizla, len by sa presunula na niekoho iného.


Viem, že vyhlásenia o rušení úradníkov či úradov znejú na prvé počutie dobre, ale neriešia to podstatné – kvalitu služieb pre verejnosť. Netvrdím, že v župách nie je čo zlepšovať, ale poďme hľadať odborné riešenia, nie za každú cenu rušiť a škrtať.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 03:42