Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Stredobod záujmu

26.01.2020, 23:00
Pamätáte si, že by nejaký minister odstúpil, pretože nedosiahol stanovený cieľ?

Pred časom som na konferencii s tieňovými ministrami zdravotníctva zachytil výrok, že „štátne zdravotníctvo sa od súkromného odlišuje tým, že stredobodom je pacient, nie zisk“. Nepamätám si, ktorý z nich to bol – a je to aj tak jedno. Reči o tom, že „stredobodom“ je pacient, občan, dieťa, matka (doplň ľubovoľnú cieľovú skupinu), sú bežnou rétorickou skratkou a výbavou väčšiny politikov.


Odhliadnime od klišé, že stredobodom záujmu súkromného sektora je zisk. V skutočnosti je stredobodom spotrebiteľ, bez zacielenia na spotrebiteľa nie je zisk. Sústreďme sa na štát. Ak je niečo stredobodom záujmu, mali by sme priebežne overovať, ako sa tomu darí. A tu je moment, keď dieťa zakričí, že cisár je nahý.


Aké záväzné ukazovatele kvality poskytovanej starostlivosti poznáte? Pozor, nemyslím teraz len nejakú tabuľku v databáze OECD alebo Eurostatu. Takých zopár nájdete, aj keď väčšinou so starými a nepresnými dátami. Mám na mysli ukazovatele, ktoré by boli pravidelne merané, ktoré by mali krátko-, stredno- a dlhodobé ciele a z ktorých by sa vyvodzovala konkrétna zodpovednosť. Napríklad päťročné prežitie s rakovinou pľúc alebo miera amputácií pri diabetikoch či obdobie od diagnózy po nasadenie liečby podľa štandardov.


Asi tušíte, kam tento komentár smeruje. Takéto ukazovatele nie sú. Teda, pardon, minulý rok vznikol záväzok vlády znížiť odvrátiteľné úmrtia do roku 2025 na úroveň krajín V3. To je pekné, ale pokiaľ sa tento záväzok nerozmení na drobné a neurčia sa kompetencie a zodpovednosť, nič to nepomôže. Čo si má zo záväzku „znížiť odvrátiteľné úmrtia“ vziať nemocnica alebo váš všeobecný lekár?


Absencia záväzných cieľov sa netýka len zdravotníctva, ale takmer všetkého, čo štát robí. Kvalita vzdelania, rýchlosť súdnych procesov, resocializácia väzňov, stav mostov... vyberte si hocičo a zistíte, že žiaden skutočný „stredobod záujmu“ tam nie je. Pamätáte si, že by nejaký minister odstúpil, pretože nedosiahol stanovený cieľ? Že by sa vláda na konci roka postavila pred tabuľu, na ktorú si zapísala ciele (nemýliť si s tabuľou, na ktorej sa vyškrtávajú zavedené sociálne balíčky)?


Súkromný sektor pozná KPI – Key Performance Indicators – ukazovatele výkonnosti. Ak pracujete v korporácii, je dokonca možné, že máte nielen celofiremné, ale aj svoje osobné. Možno by sa štát mohol inšpirovať. Neviditeľná ruka trhu má totiž v mnohých veciach oveľa väčší poriadok ako ruka štátnych úradníkov. Dočkáme sa nejakých skutočných cieľov v budúcom programovom vyhlásení?

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 23:08