TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

S regionálnym rozvojom nemôžeme experimentovať

28.01.2020, 23:00
Zaviedli sme úspešné programy vychádzajúce z potrieb regiónov, ktoré sa v tomto roku končia. Musia prísť ďalšie.

Kým Bratislava patrí medzi ekonomicky najvyspelejšie regióny Európy, ostatné kraje za ňou výrazne zaostávajú. Preto sme prijali zákon na podporu najmenej rozvinutých okresov, v ktorých miera evidovanej nezamestnanosti presiahla jedenapolnásobok priemeru. Takýchto okresov máme 20, žije v nich približne 1,2 milióna ľudí a všetky sú v Košickom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji. Každý z týchto okresov si vytvoril akčný plán zameraný na odstraňovanie sociálno-ekonomického zaostávania a znižovanie vysokej miery nezamestnanosti, pozitívne sme ich diskriminovali pri niektorých rozvojových eurofondových projektoch, a raz za rok v ňom rokovala vláda. Do konca roka 2019 bola podpora z regionálneho príspevku schválená celkovo pre 866 projektov v celkovej výške takmer 62,1 milióna eur. Vytvorilo sa v nich viac ako 23-tisíc nových pracovných miest. A do týchto okresov tiež smerovali stovky miliónov z eurofondov. Faktom je, že v týchto 20 okresoch nezamestnanosť klesla takmer dvakrát výraznejšie, ako je celoslovenský priemer.


Podpora najmenej rozvinutých regiónov však nie je iba o pracovných možnostiach. Tie sú základom pre to, aby ľudia neodchádzali, ale treba im vytvoriť aj ďalšie podmienky na kvalitný život – budovať infraštruktúru, modernizovať verejné zariadenia a služby. Aj toto sa nám darí. A pre regióny je otázkou prežitia, či táto cielená podpora bude pokračovať. Preto som si so záujmom pozrel volebné programy niektorých opozičných strán a zostal som zhrozený. Tvária sa, ako to my robíme zle, ponúkajú recepty, ktoré by podporu úplne zničili. Veď posúďte sami: Richard Sulík – SaS – si nedávno dal status, že jedným z opatrení bude, že „obyvatelia 15 znevýhodnených regiónov budú platiť polovičnú cenu za diaľničnú známku“. Ako rozvoju regiónov pomôže 25-eurová zľava, nepovedal, ale zarazilo ma, že ani netuší, koľko máme najmenej rozvinutých okresov. Igor Matovič sa zas pod rúškom nulovej dane pre obyvateľov rozhodol tieto okresy okresať na jeden. V programe zverejnenom na jeho webe v časti regionálny rozvoj chce nulovú daň pre zamestnávateľov z okresov, kde je priemerná miera evidovanej nezamestnanosti nad 15 percent. Takže z 20 okresov, ktoré podporujeme my, by zostala iba Rimavská Sobota. A koalícia PS/Spolu poňala regionálny rozvoj čisto marketingovo: „Zavedieme programy na zvýšenie dôvery a zlepšenie imidžu regiónu, napríklad vo forme kultúrnych a športových podujatí s finančnou podporou štátu v najmenej rozvinutých okresoch.“ Gratulujem. Ako by sa zatváril taký Bono z U2, keby mu Truban ponúkol, že mu z našich daní zaplatí vystúpenie v Stráňach pod Tatrami, Richnave alebo Dobšinej?
Slovensko si s regionálnym rozvojom už nemôže dovoliť nezodpovedne experimentovať. Zaviedli sme úspešné programy vychádzajúce z potrieb regiónov, ktoré sa v tomto roku končia. Musia prísť ďalšie.

01 - Modified: 2024-04-18 13:07:01 - Feat.: - Title: Vláda vyčlení stovky miliónov eur na rozvoj verejnej dopravy na Slovensku 02 - Modified: 2024-04-15 14:42:23 - Feat.: - Title: Fico rešpektuje nomináciu Rašiho na post šéfa parlamentu. Tvrdí však, že lepšie by bolo iné riešenie 03 - Modified: 2024-04-15 11:16:59 - Feat.: - Title: Pellegriniho Hlas sa rozhodol. Za šéfa parlamentu nominuje Rašiho 04 - Modified: 2024-04-11 19:32:41 - Feat.: - Title: Vláda schválila novelu zákona: Samosprávy majú v máji dostať celoročný podiel na dani z príjmu firiem 05 - Modified: 2024-04-11 14:13:15 - Feat.: - Title: Štátne aktíva vo výške takmer štyri milióny eur pôjdu na príspevok do spoločnosti Slovensko IT
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 15:40