Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Hazard, na ktorom sa nebudeme podieľať

29.01.2020, 23:00
Po konsolidácii zostanú na našom trhu tak štyri banky.

V uplynulých dňoch poslali banky štátu desiatky miliónov eur navyše, dvojnásobok oproti minulému roku. Síce bez akéhokoľvek racionálneho opodstatnenia, ale v súlade s expresne zmeneným zákonom o bankovom odvode a bezprecedentným podkopaním princípov demokracie. Desiatky miliónov navyše, ktoré by mohli byť inak použité na poskytnutie nových úverov, a teda podporu našej ekonomiky (o to viac v tomto období spomaľujúceho sa rastu), alebo do nevyhnutných investícií do bezpečnostných riešení (o to viac v tomto období narastajúcich kybernetických hrozieb).


Účel použitia stámiliónovej finančnej injekcie zostáva zatiaľ otázny, keďže v oficiálnej dôvodovej správe k novele sa uvádza iba to, že cieľom je „zabezpečiť, aby bankový sektor primerane prispieval k financovaniu nákladov na riešenie možných finančných kríz“. Paradoxne, práve tento návrh stabilitu sektora viditeľne podkopáva a jeho rentabilitu posiela ešte hlbšie pod úroveň požadovanú európskym regulátorom.


Na ilustráciu toho, do akej miery ide o iracionálne opatrenie – Národná banka Slovenska vyčíslila, že ak by banky platili takto nastavený odvod aj počas krízového obdobia v roku 2009, náklady naň by predstavovali až 200 percent čistého zisku sektora. Nehovoriac o tom, že sme sa po zvýšení odvodu dostali na úroveň efektívneho zdanenia bánk nad 60 percent.


Okrem toho, že v takomto biznise by už podnikal len málokto, si treba uvedomiť aj to, že vplyv odvodu na banky nie je úmerný ich veľkosti. Kým väčším bankám ukrojil ešte v roku 2018 asi 19 percent zisku, v prípade ostatných to bolo až 28 percent. Som presvedčený o tom, že práve pre ne bude mať odvod fatálne následky a po konsolidácii zostanú na našom trhu tak štyri banky. To znamená menej konkurencie, z ktorej doteraz profitoval samotný klient.


ČSOB poslala štátu v týchto dňoch prvú „splátku“ odvodu vo výške 8,2 milióna eur, za banku aj stavebnú sporiteľňu. Neznamená to však, že sa budeme podieľať na tomto hazardovaní s finančnou stabilitou slovenskej ekonomiky. Využijeme všetky dostupné nástroje, aby sme obhájili záujmy a práva našej spoločnosti, a peniaze budeme požadovať späť.


Mimochodom, presne o mesiac spoznáme výsledky parlamentných volieb. Spravodlivosť spolu so školstvom a zdravotníctvom si zaradila väčšina politických strán medzi svoje priority. A ak je reč o spravodlivosti, verím, že sa prioritou stane aj spravodlivosť pre firmy, ktoré sa stávajú čoraz častejšie zdrojom pre napĺňanie populistických sľubov a neefektívne využívaného štátneho rozpočtu.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 14:05