archív SAV
StoryEditor

Bez vedy boj proti hoaxom prehráme

30.01.2020, 23:00
Vedci majú morálnu povinnosť varovať ľudstvo pred akýmkoľvek nebezpečenstvom.

Pred nami je rok 2020, rok pekného dátumu a rok veľkých očakávaní. Významný ako všetky volebné roky. Čo prinesie?
Často a všetci hovoríme o dôvere. Je nesmierne dôležitá. Bez vzájomnej dôvery, založenej na pravde, sa nedá vykonať nič zmysluplné. Často hovoríme o slobode, pre nás vedeckých pracovníkov najmä o slobode bádania. Ani bez nej nie je možné kultivovať spoločnosť a zlepšovať podmienky života ľudí. Hovoríme často aj o úlohe vzdelania. Bez vzdelaných ľudí žiadna krajina nemá prítomnosť a bez vedy žiadna krajina nemá budúcnosť. Čo je veda? Jedna z definícií hovorí: Veda (z latinského scientia – vedomosť) je systematická činnosť, zameraná na získavanie a usporadúvanie nových poznatkov vo forme overiteľných vysvetlení alebo predpovedí.


Zameriam sa len na dva javy – hoaxy a ekológiu. S istotou môžeme povedať, že spoločnosť frustruje záplava hlúpostí a neoverených a neoveriteľných faktov. Najmä v predvolebnom čase. Keďže veda je o hľadaní overiteľných faktov a vysvetlení, prezentujme overiteľné fakty. Tu vidím priestor pre každého z nás, aby sme sa zastali vedy, aby na verejnosť neprenikal mix hlúpostí a neoverených faktov. Nepoužívajme prvoplánovú kritiku, ale vážne a zrozumiteľné argumenty, a načrtávajme riešenia. Len tak nás bude verejnosť považovať za vedcov, a nie takzvaných pracovníkov vedy s luxusom vedu len predstierať. Neproducírujme sa v médiách s prázdnymi a všeobecnými vyjadreniami. Ukážme verejnosti, že sme vedci, zabojujme svojím vždy vedecky overiteľným stanoviskom o jej dôveru.


Obyvateľov Zeme trápi ekológia. Dennodenne prakticky všetky médiá reflektujú ekologické témy. Dnes už overiteľne vieme, že priemerná teplota na Zemi stúpa. Vieme, že za posledných 50 rokov nebol žiadny výbuch sopky alebo iná ekologická katastrofa, ktorá by mala globálny dosah na zvýšenie koncentrácie oxidu uhličitého, a teda je dôvodné sa domnievať, že globálne otepľovanie spôsobil človek.


Predošlé tvrdenia sú vedecky preukázateľné. Avšak hľadanie riešení pre Zem a našu budúcnosť je vskutku veľmi ťažké. Možno ich za našich životov ani nenájdeme. No nemôžeme rezignovať, musíme vnímať signály a neúnavne a poctivo ich analyzovať. Povedzme fundovane ľuďom, že je načase urobiť rozhodný krok. Veď vedci majú morálnu povinnosť varovať ľudstvo pred akýmkoľvek nebezpečenstvom. Každý vo svojom odbore neustaňme v hľadaní riešení, ako tento stav dostať v rámci humanitných a ekologických hodnôt naspäť do bezpečnej zóny.


Verím, že keď budeme v decembri 2020 bilancovať, budeme môcť skonštatovať, že sa nám aspoň niečo z tohto imperatívu podarilo splniť.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 08:31