trhy, burzaReuters
StoryEditor

Koronavírus úraduje aj na akciových trhoch

02.02.2020, 23:00
Neistota investorov sa zvykne premietnuť do rastu záujmu o dlhopisy a zlato.

Cena akcií vždy odzrkadľuje očakávania budúcich ziskov firmy. Preto sa akciové trhy s neistotou nemajú v láske. Koronavírus sa šíri a trhy odhadujú, aké škody môže spôsobiť. Pokles akcií zasiahol najprv Čínu a okolité ázijské trhy. No postupne sa rozšíril aj do iných regiónov. S rastúcim počtom prípadov rastú aj odhady dosahov na ekonomiku. Vzhľadom na postavenie Číny v globálnom obchode aj dosahy budú globálne. Prvý na rane je turizmus, no postupne sa bude problém prelievať aj do iných odvetví. V paralyzovaných regiónoch, kde vláda prikázala ostať zamestnancom doma do 10. februára, budú masívne výpadky v priemyselnej produkcii.


V druhej polovici januára zasadali centrálne banky. ECB potvrdila, že prehodnotí svoju stratégiu. Je to reakcia na fakt, že ani dlhodobá masívna podpora ekonomiky pomocou viac či menej štandardných nástrojov sa neprejavila v raste inflácie. ECB ponechala sadzby nezmenené. Nepríjemné prekvapenie pre trhy a zrejme aj pre ECB však v závere mesiaca prišlo z Francúzska či Talianska, kde rast HDP skončil v záporných číslach. Za slabšími výsledkami Francúzska stáli aj masívne štrajky proti penzijnej reforme prezidenta Macrona. Pár dní po ECB zasadal aj americký Fed s rovnakým výsledkom. Následné vyjadrenia guvernéra naznačili, že Fed považuje aktuálne nastavenie za optimálne a očakáva dlhšie obdobie stability.


Svetové akciové trhy na začiatku januára pokračovali v decembrovej spanilej jazde smerom nahor. Kým nezačal na trhoch prevládať strach z koronavírusu, akcie si stihli pripísať zisky do troch percent. V záverečnej tretine mesiaca však všetky zisky vymazali, niektoré regióny sa dokonca prepadli do záporných čísiel. Pokles sa najvýraznejšie prejavil na čínskych akciových trhoch, i keď tam sú výsledky nie úplne vypovedacie, keďže burzy sú zavreté od 23. januára. Akciový index v Hongkongu poklesol za posledný januárový týždeň o šesť percent. V januári sa najlepšie darilo americkým akciovým trhom, ktoré sa dokázali udržať v zisku jedno až dve percentá. V pluse sa udržal aj japonský trh.


Ostatné regióny končili v červených číslach. Červená je tým výraznejšia, čím sú krajiny bližšie k Číne – obchodne aj geograficky. Okolo nuly končila prvý mesiac roku 2020 Európa. Neistota investorov na akciových trhoch sa zvykne premietnuť do rastu záujmu o dlhopisy a zlato. Tak to bolo aj v januári.

Dlhopisy rástli na cene. Nemecký desaťročný dlhopis sa s výnosmi opäť – prvýkrát od októbra – dostal na úrovne -0,4 percenta, pričom rok začínal na -0,2 percenta. Napriek slabým číslam rastu ekonomiky a varovaniu Medzinárodného menového fondu talianske dlhopisy zaznamenali prudký pokles výnosov. Po krátkom oddychu v strede mesiaca sa k ďalšiemu rastu nadýchlo aj zlato. Prudko rástlo na začiatku aj na konci mesiaca. Od začiatku roka zarobilo investorom štyri percentá.


Slovenské dôchodkové fondy začali nový rok v pozitívnom móde. Garantované fondy narástli v porovnaní s koncom roka v priemere o približne 0,6 percenta. Negarantované fondy zaznamenali ešte trocha lepšie čísla – približne 1,5 percenta.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 03:05