HNtelevízia
StoryEditor

Som za dvojaké občianstvo. Je to naša povinnosť

03.02.2020, 23:00
Ministerstvo zahraničných vecí v podpore šikovných Slovákov a Sloveniek musí robiť podstatne viac.

Posledný týždeň som v rámci kampane strávil s ľuďmi, na ktorých sa pred voľbami často zabúda. Strávil som ho v Londýne a Bruseli – v komunitách Slovákov a Sloveniek, ktorí sa rozhodli dočasne alebo dlhodobo žiť mimo Slovenska. Napriek tomu sa veľmi intenzívne zaujímajú o politickú situáciu na Slovensku a osud našej krajiny im nie je ľahostajný – viac ako 55-tisíc z nich sa registrovalo na voľbu poštou, ďalšie tisíce sa chystajú kvôli voľbám na konci februára cestovať domov.


Rovnako ako ľudia v Revúcej, Poprade či Humennom, aj Slováci žijúci v zahraničí považujú stav justície, školstva či zdravotníctva na Slovensku za tragédiu, ktorú je nutné urgentne riešiť. A tak ako ľudia v regiónoch, aj oni majú svoje špecifické problémy.


V Londýne bol hlavnou témou brexit. Týka sa prakticky každého a napriek tomu, že v prechodnom období sa toho zmení zatiaľ iba málo, pocit neistej budúcnosti cíti mnoho Slovákov a Sloveniek vo Veľkej Británii.

Je dôležité, aby miestna slovenská komunita cítila, že sa o ich problémy zaujímame a že im podávame pomocnú ruku. Je nevyhnutné, aby sme vrátili späť možnosť dvojakého občianstva (mnoho Slovákov v Británii práve pre brexit britské občianstvo zvažuje) a aby sme im v prípade, že sa rozhodnú vrátiť na Slovensko, uľahčili návrat domov jednoduchšou administratívou pri uznávaní zahraničných kvalifikácií a atraktívnymi a administratívne nenáročnými relokačnými grantmi pre tých najlepších.


V Bruseli je zasa silná komunita Slovákov pracujúcich v európskych inštitúciách. Napriek tomu, že títo ľudia už v štruktúrach EÚ pracujú (často na vysokých pozíciách), je to práve nedostatočné zastúpenie Slovenska v týchto štruktúrach, čo miestna slovenská komunita považuje za veľký problém. Naše ministerstvo zahraničných vecí v príprave a podpore šikovných Slovákov a Sloveniek musí naozaj robiť podstatne viac ako dnes. A keďže sú Slováci z EÚ inštitúcií prirodzenými „homo politicus“, nevyhli sme sa ani diskusii o voľbách zo zahraničia. Aj po diskusii s nimi som presvedčený, že je najvyšší čas umožniť im hlasovať poštou nielen v parlamentných, ale aj v prezidentských, európskych a regionálnych voľbách. Lebo Slovensko sa musí správať férovo aj k našim krajanom v zahraničí.


Slováci a Slovenky vo svete tvoria obrovský potenciál. Slovensko s nimi potrebuje udržiavať intenzívny kontakt a v prípade, že sa rozhodnú so svojím know-how vrátiť, im návrat na Slovensko uľahčiť. Ich mozgy a ruky totiž na Slovensku pri zmene krajiny potrebujeme.

01 - Modified: 2024-04-24 09:26:34 - Feat.: - Title: Strategických investícií pribudne. Parlament zmenil Rážov zákon, investorom budú aj energetické firmy 02 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 04 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 05 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 16:35