Martin VlachynskýPavol Funtál
StoryEditor

Flexibilní Česi

09.02.2020, 23:00
Takmer pol milióna pracujúcich cudzincov nepredstavuje hrozbu pre domácu zamestnanosť, práve naopak.

Podľa Svetovej banky je najnižšia miera nezamestnanosti na svete v Katare, nasleduje Niger. Ak preskočíme rozvojové alebo nedemokratické krajiny, vyskočí na prvom mieste Japonsko. Prekvapenie však nájdeme na nasledujúcej priečke. Česká republika v ukazovateli nezamestnanosti nedominuje len Európe, ale aj svetu.


Zaujímavé na českom trhu práce sú dve veci. Takmer pol milióna pracujúcich cudzincov nepredstavuje hrozbu pre domácu zamestnanosť, práve naopak. A potom český Zákonník práce. Je mi jasné, že si ho teraz nevyhľadáte, lebo zákonníky práce sa čítajú ťažko a skôr za trest. Existujú však užitočné skratky a jednu takú umožňuje práve Svetová banka, ktorá usilovne zbiera ich základné pravidlá a premenné po celom svete. INESS je súčasťou skupiny analytikov, ktorá tieto údaje pretavuje do zrozumiteľného Indexu pružnosti zamestnávania.


Index vyjadruje to, ako prísne štát diktuje pravidlá pracovných pomerov. Tesne za víťazným USA sa (nie prekvapujúco) umiestnilo Japonsko. Český zákonník sa umiestnil na ôsmom mieste, hneď za Dánskom, ktoré je v Európe známe flexibilným trhom práce. Slovenský zákonník je na siedmom mieste, ale odspodu. Medzi krajinami ako Portugalsko, Mexiko a Francúzsko. Vďaka rastúcim príplatkom za nočnú a víkendovú prácu sme si v aktuálnom hodnotení pohoršili o štyri miesta.


Tam, kde ľahko vznikajú a zanikajú pracovné pomery, sú zamestnanci viac ochotní hľadať lepšiu prácu a zamestnávatelia viac ochotní púšťať sa do nových projektov. Tam obyčajne nezamestnanosť v dobrých časoch padne na minimum. A čo je podstatné, v zlých časoch zase nevystrelí do nebeských výšin. Počas najtuhšej krízy vystúpila nezamestnanosť v Česku len na sedem percent. Na Slovensku sme sa pod 10 pozreli až v roku 2017.


Iste, Zákonník práce je len jedným sklíčkom v mozaike pracovného trhu. No na rozdiel od prílevu zahraničného kapitálu, kvality súdnictva či blízkosti nemeckého trhu má vláda či parlament toto sklíčko pod kontrolou. Pritom platí, že aj keby sme základné parametre slovenského zákonníka prispôsobili českým , žiadna „anarchia“ voči zamestnancom by nenastala. Inak by sa dnes na českom trhu práce netlačilo takmer 100-tisíc Slovákov.


Aktuálne voľby či zostavovanie novej vlády sú skvelou príležitosťou opäť otvoriť tému Zákonníka práce. Akurát sa zdá, že kandidujúce strany sa nechali uniesť klesajúcou nezamestnanosťou a rastúcou priemernou mzdou. Pružnosť na trhu práce si predstavujú ako výhody pre zamestnancov, obyčajne na úkor zamestnávateľa. To nás však v indexe nezodvihne, pružnosť totiž znamená voľnosť oboch strán pri dohode o pracovnom pomere.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
18. apríl 2024 21:13