TASR/Pavol Zachar
StoryEditor

Premiér predurčí budúcnosť štátu

11.02.2020, 23:00
Hanbím sa za úroveň, ktorá sa ponúka vo verejnom priestore.

Sme necelé tri týždne pred voľbami a súhlasím s názorom niektorých politológov, že diskusia o budúcnosti štátu prakticky neexistuje. Konštruktívny dialóg, súťaž vízií o zmene kvality života ľudí niekde nahradili pokriky a bitky na námestiach, inde zase elektronické referendum o programových prioritách budúcej vlády. Ruku na srdce, toto má byť vážne zo strany politikov programová ponuka pre ľudí žijúcich na Slovensku? Úprimne hovorím, že sa až trocha hanbím za úroveň, ktorá sa ponúka vo verejnom priestore. Potom sa naozaj nečudujme volaniam po zmene demokratického systému či nastolení tvrdej ruky, ktorá tento diškurz radikálne zmetie zo stola.


Pri svojom nástupe do vlády som mal tri základné priority, ktorými bolo vyšetrenie vraždy dvoch ľudí, nastolenie politickej stability a napravenie pošramoteného imidžu Slovenskej republiky. Podarilo sa mi to dosiahnuť. Na Slovensku nastáva postupný očistný proces. Zároveň objednávateľ a vrahovia stoja pred súdom. Moje návštevy v Bielom dome, v Kremli, rokovania s čínskym prezidentom, s generálnym tajomníkom OSN potvrdili, že sme síce malou, ale rešpektovanou krajinou.


Rozkývanú politickú scénu sa nám podarilo stabilizovať. Prijali sme celý rad sociálnych opatrení, či už išlo o obedy zadarmo, zastropovanie odchodu do dôchodku, zvyšovanie minimálnej mzdy, zvýšenie platov v štátnej a vo verejnej správe, príplatky za nočné a víkendové práce... Zvýšili sme peniaze do zdravotníctva, rekonštruujú sa nemocnice, nakúpilo sa osemtisíc postelí a mení sa kvalita technického materiálu. Pre podnikateľov sme prijali tri antibyrokratické balíčky, celý rad protikorupčných zákonov. Venovali sme pozornosť regiónom, polovica našich rokovaní bola mimo Bratislavy. Moja vláda nemala jediný škandál a nikto nemusel odstúpiť na základe odborno-morálneho zlyhania.


Slovensko je v dobrej kondícii. Musíme však dávať pozor na bezpečnostné imigračné hrozby zvonka, na pokusy o rozvrat tradičných hodnôt a na to, aby sociálne piliere štátu nezbúrali bohatí jednotlivci, ktorí ich nikdy neprijali, hoci sa dnes tak tvária.


Je potrebné si uvedomiť ešte jednu vec. Vo voľbách sa nedáva len hlas samotnej politickej strane, ktorú sme si vybrali. Rozhoduje sa tiež o tom, kto sa postaví na čelo vlády Slovenskej republiky. Hlas každého voliča rozhodne, kto bude tvárou budúcnosti Slovenska a kto bude formovať jeho politiku najbližšie štyri roky. Zodpovedné rozhodovanie želám, priatelia.

01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Výroky politikov: Fico spustil kritiku na všetky strany. Šimečka ho vyzval, aby prestal okolo seba kopať
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 18:54