facebookovský profil Tomáša Meravého
StoryEditor

V týchto voľbách pôjde o všetko

17.02.2020, 23:00
V prípade schválenia najnovšieho balíčka opatrení by deficit mohol prekonať trojmiliardovú hranicu.

Blížiace sa parlamentné voľby budú najmä o tom, či sa nám podarí Slovensko vrátiť späť jeho občanom. Voľby však rozhodnú aj o tom, či budeme schopní nájsť odvahu na opätovné naštartovanie reforiem. Zásadným problémom vlád pod taktovkou Smeru totiž nie je len korupcia, ale aj nekompetentnosť, populizmus a prejedanie budúcnosti.


Pokiaľ ide o ekonomický rast a verejné financie, výsledky 12 rokov Smeru sú doslova katastrofálne. Slovensko prestalo dobiehať vyspelé štáty a z pozície tatranského tigra sa prepadlo k najpomalšie rastúcim ekonomikám v regióne. Hrubý verejný dlh sa strojnásobil a v prepočte na jedného obyvateľa stúpol o viac než päťtisíc eur. Vyrovnaný rozpočet je stále v nedohľadne. Slovensko sa zadlžuje v čase, keď už aj Grécko hospodári s prebytkom. V prípade schválenia najnovšieho balíčka opatrení by deficit mohol prekonať aj trojmiliardovú hranicu. Zásadným problémom takzvaných sociálnych opatrení je pritom ich neadresnosť. Väčšina opatrení plní čisto marketingové účely, vládne strany si nimi kupujú popularitu. Peniaze však nesmerujú tam, kde by boli podľa analýz najviac potrebné. Slovensku by namiesto predvolebného uplácania voličov sociálnymi dávkami viac prospelo, keby štát znížil dane z práce a zvýšil dostupnosť jaslí, škôlok a sociálnych služieb.


Strana Za ľudí je pripravená presadzovať také reformy, ktoré ozdravia verejné financie a vytvoria podmienky na vyšší ekonomický rast. Na strane verejných príjmov chceme znížiť daňovo-odvodové zaťaženie práce a preniesť daňovú záťaž na majetok, spotrebu a znečisťovanie. Budeme presadzovať aj obnovenie rovnej dane z príjmu právnických osôb a zníženie jej sadzby tak, aby sme obnovili atraktivitu Slovenska pre investície. Zároveň budeme chcieť do daňových zákonov vniesť väčší poriadok, stabilitu a predvídateľnosť. Len minulý rok sa daňové a účtovné zákony menili 15-krát. Vládne strany pri schvaľovaní legislatívnych noriem nebrali ani najmenší ohľad na to, ako sa tieto časté a nadmieru populistické zmeny prejavia na podnikateľskom prostredí.


Pokiaľ ide o verejné výdavky, strana Za ľudí za žiadnych okolností nechce zvyšovať celkovú mieru prerozdeľovania. Chceme však vykonať zásadnú zmenu štruktúry výdavkov v prospech vedy, výskumu, vzdelávania a podpory rodín s deťmi. Zároveň budeme mať ambíciu zostaviť vyrovnaný rozpočet. Verím, že zodpovedná politika ešte nevymrela!


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
27. apríl 2024 00:04