Danka Matušková / moderátorka Adela Vinczeová
StoryEditor

Aký politik nám zlomí srdce?

20.02.2020, 23:00
Po voľbách sa zaväzujeme k vzťahu na štyri roky. Bez možnosti rozvodu.

Máme týždeň po Valentínovi a presne týždeň do volieb. Ako zvykneme hovoriť my verní konšpirátori – „Náhoda? Nemyslím si.“ Ak sa však v diári pozrieme o sedem dní doľava a sedem dní doprava, nájdeme celkom slušné paralely. V oboch prípadoch si želáme stabilného a zodpovedného partnera, niekoho, kto s nami jedná férovo a váži si nás. Nechceme koexistovať s niekým, kto namiesto faktov a argumentov a chuti naozaj riešiť veci, radšej manipuluje a prekrúca. Nepotrebujeme prepadnúť „šarmerovi“, ktorého po tom, čo nám ublíži, ešte prosíme, aby s nami ostal.


Existuje absurdné množstvo ľudí, ktorí nemajú vzťah so sebou natoľko vyriešený, že si adekvátne k nemu budujú rovnako choré vzťahy so svojimi vyvolenými. Aby sme ostali aj vo svete paralely – zdá sa, že sa to deje aj s politickými partnermi. Podaktorí sú ochotní dookola voliť tých, ktorí im ubližujú, prípadne veriť novým manipulátorom. Lebo tí sa, bohužiaľ, nachádzajú na oboch koncoch napnutého volebného lana.


Nedávno som to odpozorovala v televíznej diskusii, kde sa jeden nováčik nestíhal čudovať manipulačným metódam hrdého skúseného harcovníka. Je asi ťažké vzísť z prostredia, ktoré hrá fér, a vedieť sa zrazu naladiť na vyťahovanie kariet, akými je kŕmenie hnevu ľudí, klamanie či neodpovedanie na jasné otázky. No roztúžené srdcia pri obrazovkách paradoxne práve pri tom upadajú do predvolebnej romantiky a v predstavách stískajú volebný lístok pri rozbúchanej hrudi. Milujú, keď niekto trieska dverami, ako v tej najhysterickejšej tureckej telenovele.


Hovorí sa, že partneri nás zrkadlia. Keď si sami venujeme málo pozornosti, nemôžeme sa čudovať, že nás doma ignorujú. Keď sa definujeme ako ukrivdená obeť, budeme ňou. Máme to šťastie, že ak sa z nevedomia vo vzťahu preberieme, dokážeme ho buď zmeniť k lepšiemu, alebo slobodne odísť. No po voľbách sa zaväzujeme k plnoúväzkovému vzťahu na štyri roky. Bez možnosti rozvodu. Paradoxne delenie majetku však nastane ihneď a nie úplne v náš prospech.


Keď pôjdeme o ten týždeň na naše „prvé rande“ k urnám, dávajme si pozor. Voľme vedome, lebo možno nás pekné a nesplniteľné sľuby chcú len dostať „do postele“. Ak sa nám nikto až tak nepáči, skúsme dať šancu aspoň jednému. Tiež nie sme všetci výhra vo vzťahovej lotérii. A pamätajme, že nech sa zobudíme do akéhokoľvek rána, napokon to bude zas len vedľa partnera, ktorý nám prináša informácie o nás samých. Možno by už bolo načase ich vnímať. Aby sme nemuseli mať toľkokrát zlomené srdce.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 09:43