TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Nášmu Slovensku treba pomôcť

01.03.2020, 22:59
Dôležité bude, aby bol premiér vyváženým, autoritatívnym, veľmi jemným politikom a dokázal garantovať pokoj, stabilitu a spoluprácu, ktorú potrebujeme.

Predvolebná kampaň je minulosťou. Musím sa priznať, že u niektorých politikov človek akoby sledoval odosobnených robotov, ktorí hovorili  to, čo si myslia, že ľudia chcú počuť a poskytne im to výťah tam, kam sa chcú kvôli svojím ambíciám dostať a viac ich nič nezaujíma.

Maniere sa prenesú na všetkých, ktorí okúsia moc, ale skutočný problém je, že dnes môžeme byť ako spoločnosť hodnotovo doslova unášaní aj keď sa pri tom budeme na povrchu tváriť veľmi transparentne a korektne.

Aj keď v súčasnosti ešte nevieme, ako bude vyzerať nové vládne zoskupenie, vždy je totiž dobré, keď jedny nedokonalé ľudské bytosti vystriedajú pri moci iní smrteľníci s inými schopnosťami ,zručnosťami a morálnymi kvalitami. Dajme teda novej vláde šancu.

Veľmi dôležité bude, aby sa do popredia vyzdvihli skutoční odborníci na riadenie úradov v štátnej i verejnej správe . Teraz  po voľbách zjavne  začne hon na odborníkov.

Rizikom je, aby si nevybrali „bubliny“, to znamená  diletantov a pseudo odborníkov, nie najschopnejších, ale všetkého schopných.

V každom prípade sa začne nový politický cyklus a jeho dĺžka bude závislá od schopnosti nastupujúcich lídrov nielen získať, ale aj udržať si moc. Myslím si, že aj našu vládu budú ovplyvňovať spoločenské pohyby, neosobné sily globálnej ekonomiky a dynamika (nielen) eurázijskej geopolitiky.  

Z môjho pohľadu už som to viackrát naznačil, že  sa naša politická scéna sa podriadi globálnemu trendu či sa jej chce alebo nie. V každom prípade si prajem vládu stabilnú, ktorá bude  bojovať za dobro ľudí, za sociálnu spravodlivosť, za chorých a sociálne odkázaných.

Dôležité bude, aby bol premiér vyváženým, autoritatívnym, veľmi jemným politikom a dokázal  garantovať pokoj, stabilitu a spoluprácu, ktorú potrebujeme.

Chcem veriť tomu , že aj pravicová vláda s dostatočným morálnym apelom na neviditeľnú ruku trhu - pôvodnú v kontexte diela Adama Smitha, ktorý nebol len ekonóm, ale najmä morálny filozof môže smerovať štát Slovensko k prosperite. Záverom ešte dôležité upozornenie.

Víťazné zoskupenie by malo pamätať na to, že bude vládnuť celej republike a preto by malo brať na zreteľ aj názory opozície. A to u nás moc nefunguje. Aj v tejto súvislosti si niekedy kladiem otázku, či nám zlyháva  teda demokracia.

Som presvedčený, že nezlyháva, len sa stratila v dejinách antiky a odvtedy ju nikto nenavrátil, len si niektoré záujmové skupiny v priebehu storočí  požičali a stále požičiavajú jej meno na označenie a prikrášlenie svojich politicko spoločenských aktivít.

Demokracia má svoje jasné atribúty, ktoré dnes nie sú žiadúce, ak iba na billboardoch. Termín demokracie s prívlastkom nemá charakter prívlastkového vína. Demokracia s prívlastkom je jej deštrukciou a zavádzaním.

01 - Modified: 2024-03-15 16:08:56 - Feat.: - Title: Najvyšší súd USA nariadil prerokovať blokovanie kritiky na internete. Politici si kontrolujú sociálne siete 02 - Modified: 2024-01-27 12:30:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Ľudia zaplavili transparentný účet na prezidentskú kampaň Andreja Danka. Posielajú mu centy a uťahujú si z neho 03 - Modified: 2022-05-01 21:20:33 - Feat.: - Title: Putin by sa mal Záborskej poďakovať 04 - Modified: 2022-04-07 07:32:17 - Feat.: - Title: Sú Spojené štáty na pokraji novej recesie? 05 - Modified: 2022-04-06 15:05:04 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako je to s ropou
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 14:18