dreamstime
StoryEditor

Súčasní mladí už nezažijú ekonomický cyklus ako my

02.03.2020, 23:00
O konvergencii neutrálnych sadzieb v eurozóne veľmi hovoriť nemôžeme.

Scott Sumner je aspoň v USA známy ekonóm a už nejaký čas má neobvyklý pohľad na to, ako sa bude monetárna politika a hospodárska situácia vyvíjať. Strednoprúdový pohľad na monetárny a následne aj reálny vývoj v USA nie je práve optimistický. Sumner cituje napríklad Grega Ipa, ktorý hovorí o konci jednej éry. Teda éry, v ktorej boli ťahúňom diania na finančných trhoch a v ekonomike najmä centrálne banky a s „Fedom sa nebojovalo“. Do toho vstupuje Sumner, ktorý tvrdí, že všetko je inak a vstupujeme do „zlatej éry centrálneho bankovníctva“. Pesimizmus považuje za omyl. Fed bude totiž efektívnejší a svoj inflačný cieľ bude dosahovať lepšie než kedykoľvek v histórii.


Podľa Sumnera dnešní mladí ľudia už nezažijú cyklus ako my – bude sa predlžovať. Ekonóm to prirovnáva k vývoju v letectve. Keď bol on mladý, často čítal, že niekde spadlo lietadlo. No jeho dcéra ešte o ničom takom v USA nepočula (okrem pádu malých lietadiel). Dôvodom je, že po každom páde došlo k riešeniu problému a všetko sa posunulo k väčšej bezpečnosti. Podobné to má byť s monetárnou politikou. Ak by trend v USA skutočne smeroval týmto optimistickým smerom, aká je pravdepodobnosť, že v eurozóne to bude podobné?


Ide už skôr o úvahy zo zásuvky financie fiction. Povedzme, že by sa ECB, sledujúca pozitívny vývoj v USA, vydala s tými najlepšími úmyslami a so širokou podporou rovnakým smerom. Existuje niečo, čo by jej aj tak fundamentálne bránilo v dosiahnutí rovnakého úspechu? Ukazujú to odhady prirodzených (neutrálnych) výšok sadzieb pre vybrané krajiny. Teda sadzby, pri ktorých nie je monetárna politika ani stimulujúca, ani brzdiaca. Je zrejmé, že rozdiely v týchto sadzbách sú pri jednotlivých krajinách obrovské. Čo je len inak vyjadrený veľký rozdiel v cykloch aj štrukturálnych rysoch jednotlivých krajín menovej únie.


Keby ECB chcela napríklad v roku 2006 nastaviť sadzby „ideálne“ pre Nemecko, nachádzali by sa hlboko pod jedným percentom, ale v prípade Španielska vysoko nad dvoma. V roku 2013 by zase kvôli Taliansku mali sadzby byť výrazne pod mínus jeden, ale Rakúsko by potrebovalo sadzby o vyše dva percentuálne body vyššie. A ak porovnáme rozptyl z roku 2001 a z obdobia po roku 2016, o nejakej konvergencii neutrálnych sadzieb veľmi hovoriť nemôžeme, skôr naopak.


Aj keby teda v USA nastali zlaté časy monetárnej politiky a ECB ich chcela replikovať, stále by mohla narážať na veľké rozdiely v tom, čo je kde „ideálom“. To je, ako keby sme vysadili ďatelinu, pšenicu, zemiaky a napríklad mak a snažili by sme sa všetko zožať v rovnakom čase jedným kombajnom. To, že pôjde o kombajn ideálny pre jednu komoditu, by celkovo vôbec nepomohlo.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 07:55