TASR/Marko Erd
StoryEditor

Prečo zostávam županom

05.03.2020, 23:00
Poslanci Národnej rady sú dosť často kritizovaní, že pracujú len pár dní v mesiaci počas zasadnutí pléna. Nie je to pravda.

Ešte pred voľbami som dostával množstvo otázok, prečo kandidujem za poslanca parlamentu, či ostanem po voľbách županom, alebo budem robiť obidve práce naraz.
 
Odpoveď vtedy aj teraz je stále tá istá. Moja kandidatúra do parlamentu v drese SaS je prejavom mojej dôvery voči strane, ktorú som spoluzakladal. Oznámil som, že ak budem zvolený za poslanca, mandát si neuplatním. A svoje slovo dodržím. Zostávam bratislavským županom na 110 percent, aby som mohol ďalej zlepšovať život obyvateľom nášho kraja. Zastávam zásadu „jeden zadok, jedna stolička“.
 
Sedem rokov som bol poslancom parlamentu a dva roky županom. Môžem zodpovedne vyhlásiť, že jedna aj druhá funkcia si vyžadujú plné nasadenie. Neviem si predstaviť, ako niektorí moji kolegovia v minulosti aj súčasnosti dokázali robiť jedno aj druhé.
 


Poslanci Národnej rady sú dosť často kritizovaní, že pracujú len pár dní v mesiaci počas zasadnutí pléna. Nie je to pravda. Ak svoj mandát vykonávate zodpovedne, nezastavíte sa od rána do večera. Stretávate sa s obyvateľmi po celom Slovensku, veľa cestujete, pripravujete vlastné zákony, čítate legislatívne návrhy iných kolegov, sedíte na rokovaniach výborov, prijímate návštevy zo zahraničia. Do toho treba zaradiť stretnutia poslaneckých klubov, tlačové konferencie, odpovedanie na e-maily, písanie článkov či statusov na sociálne siete. Možno o ôsmej večer sa dostávate k tomu, aby ste si prečítali správy a vzdelávali sa vo svojej téme.
 
Byť županom je oproti poslancovi úplne iná práca. Spoločné majú azda iba to, že je to práca na plný úväzok. Výsledky práce regionálnej samosprávy vidieť v praxi oveľa rýchlejšie ako v prípade zákonov, ktoré schváli národný parlament. Čo je závažnejšie, nečinnosť vidieť ešte viac. Od výkonu župy závisí zjazdnosť ciest, fungovanie regionálnej verejnej dopravy, kvalita školstva, kultúry či služby v zariadeniach sociálnych služieb. Aktuálne kraj zohráva dôležitú úlohu aj pri preventívnych opatreniach proti novému koronavírusu. Samozrejme, sú aj menej viditeľné projekty, ktorých efekt sa dostaví až po niekoľkoročnej mravčej práci.
 
Za dva roky sa nám podarilo veľa dobrých vecí. Najviac sa teším, že sme naštartovali stredné školstvo, dôkazom čoho je nárast počtu prihlášok o štvrtinu. A nielen to. Opravili sme desiatky kilometrov regionálnych ciest, v spolupráci s mestami a obcami sme otvorili nové prestupné dopravné terminály a záchytné parkoviská. Prostredníctvom našich dotačných schém sme podporili stovky konkrétnych nápadov obyvateľov kraja.
 
Preto pokračujem a pôjdem ďalej naplno na župe.


Poslanci Národnej rady sú dosť často kritizovaní, že pracujú len pár dní v mesiaci počas zasadnutí pléna. Nie je to pravda.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 02:15