Jozef MihálPeter Mayer
StoryEditor

Nová vláda a dôchodky

09.03.2020, 23:00
Brutálne nespravodlivo je nastavený systém priznávania starobných dôchodkov pre pracujúcich invalidov.

Niekoľko poznámok k tomu, čo by mala vláda Igora Matoviča urobiť čo najrýchlejšie v dôchodkovom systéme.


V prvom rade treba okamžite opraviť nastavenie minimálnych dôchodkov. Znova sa musí zaviesť pravidlo kvalifikovaných rokov – pre nárok na minimálny dôchodok sa budú započítavať len roky s určitou výškou osobného mzdového bodu. Nárok na minimálny dôchodok tak nebude pri špekulatívnom platení symbolických odvodov. Výšku základného minimálneho dôchodku je možné zachovať, ale treba ju znova naviazať na sumu životného minima. Valorizácia minimálnych dôchodkov tak bude nastavená férovo v porovnaní s valorizáciou „riadnych“ dôchodkov.


V novej vládnej koalícii sú tí, ktorí sami hlasovali za zastropovanie dôchodkového veku. Túto diskusiu je preto zbytočné otvárať. Určite však treba opraviť dôchodkový vek žien narodených v rokoch 1958 až 1960.
Zastropovanie dôchodkového veku však znamená ohrozenie udržateľnosti systému do budúcich rokov.

Úlohou zodpovednej vlády je otvoriť diskusiu o novom automate: parametrizácii systému tak, aby výška zaplatených odvodov spolu s odvodmi štátu bola v rovnováhe s vyplácanými dôchodkami. A to sa dá napríklad zavedením automatického nastavenia dôchodkovej hodnoty. Ideálne by bolo zahrnúť do automatu aj valorizáciu už priznaných dôchodkov, aby sa nožnice medzi starodôchodcami a novodôchodcami neotvárali tak prudko ako v posledných rokoch.


V prvom pilieri je zanedbaných problémov viac, aj keď ich nie každý vidí a cíti. Napríklad brutálne nespravodlivo je nastavený systém priznávania starobných dôchodkov pre pracujúcich invalidov, diskriminované sú vdovy s jedným dieťaťom, doba si žiada pružnejšie možnosti priznávania predčasných dôchodkov.


Toto všetko sa bude riešiť ľahšie, ak sa čo najskôr uprace výber poistného. Dlhodobo mešká zavedenie spravodlivého a jednoduchého ročného zúčtovania. Za posledných osem rokov sa pozavádzalo množstvo zbytočných a systém komplikujúcich výnimiek. A pozrieť sa treba na samotné fungovanie Sociálnej poisťovne. Na to, aby sa na vás jej úradníci pri vybavovaní usmievali, nie sú potrebné investície v správnom fonde v rádoch desiatok miliónov eur ročne...


Druhý a tretí dôchodkový pilier sú samostatné kapitoly a pre generáciu Husákových detí sú príležitosťou, ako mať lepšie dôchodky. No táto príležitosť sa musí konečne rozumne využiť. O tom však niekedy nabudúce.


01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 22:51