Oszkár VilágiPeter Mayer
StoryEditor

Čakanie na zlé časy

11.03.2020, 23:00
Keď štát nefunguje, tak je to v kríze problém, a to obrovský.

Máme za sebou demokratické voľby. Národ rozhodol. Bratislavské kaviarne sa vyprázdnili, Maďari sedia doma, pozerajú správy a čakajú, kedy ich niekto spomenie medzi riadkami. Vláda sa formuje na silných morálnych princípoch a aj z toho dôvodu je jasné, že všetko bude inak. Vo svete sa medzitým začína nový televízny seriál: koniec dobrých čias.


Bez konfliktu to nepôjde
Predtým, než prejdeme k vážnej veci, akou je vírus, je potrebné spomenúť, že podľa niektorých novinárov neexistujúci migranti stoja na grécko-tureckých hraniciach a vehementne sa chcú dostať do Európy. Ich počet každý deň narastá a chcem každého uistiť, že bez konfliktu už tento problém nedoriešime. Všetky snahy pomôcť a zlepšiť život v oblastiach, odkiaľ títo ľudia pochádzajú, a tak zabrániť ich migrácii, sú neúspešné. Program Európskej únie na podporu severnej Afriky sa síce rozbehol, ale medzitým vznikali vojnové konflikty, takže od komplexného riešenia sme ďaleko. Tlak na Európu aj z Afriky bude veľký, jediný dôvod, prečo sa zatiaľ nevystupňoval, je more.


Na chlp od recesie
Medzitým si Rusi a Turci rozdali karty kvôli Kurdom a kvôli vplyvu v regióne, čo poslalo utečencov až k hraniciam Grécka. Rusi sa pohádali aj so Saudskou Arábiou, výsledkom je nevídaný pád ceny ropy. Jej cena padla veľmi hlboko a len ťažko sa bude vracať na pôvodné úrovne. Pre návrat do normálu treba, aby americké ropné firmy prestali ťažiť, keďže ich náklady na jeden barel sú nad 45 dolármi. Potrvá to minimálne pol roka.


Medzitým sa po celom svete šíri nový vírus. Ak by sa hneď zajtra všetko vrátilo do pôvodného stavu, aj tak by bolo potrebné na zotavenie svetovej ekonomiky minimálne pol roka. Na medziročný nárast jej výkonnosti preto asi môžeme zabudnúť. Sme na chlp od recesie. Treba poznamenať, že dnes neexistujú riešenia, ktoré by boli v našich rukách. Všetko je závislé od faktorov, ktoré nemáme pod kontrolou.


Sú tu však aj ponaučenia. Keď nie si samostatný v poľnohospodárstve, tak v čase krízy budeš žobrať. A keď štát nefunguje, tak je to v kríze problém, a to obrovský. A nakoniec: zlé časy vždy prídu. Rozdiel je len v tom, či sa niekto na tie zlé časy pripravoval, alebo si v dobrých časoch prejedol to, čo si zarobil, a na krízové časy nemá zdroje.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 11:20