Rúško si zakryjte nos a ústa a uistite sa, že medzi vašou tvárou a rúškom nie sú žiadne medzery. „Dobré je mať rúško, ktoré má tenký kovový pásik okolo nosa,“ vysvetľuje Fabiánová. Vďaka nemu sa dá košíček ľahko tvarovať, to znamená, že lepšie padne na tvár, a preto tiež lepšie tesní. Ďalšou výhodou je, že sa potom rúško príjemnejšie nosí a menej padá.Reuters
StoryEditor

Čo bude po kríze, ktorá sa začína?

16.03.2020, 23:00
Firmy sa globálne pripravujú na šetrenie, distribúciu produktov presúvajú na web.

Noviny, televízia a internet sú plné správ o tom, ako sa pred novým vírusom chrániť. A správne. Málokto sa však zaoberá situáciou, čo bude po prekonaní epidémie. Jedná vec je záchrana každého ľudského života, ale druhou vecou je, čo sa stane s kvalitou života neskôr. Začnime sa rozprávať, čo bude potom.


Sú krajiny, ktoré sa idú k svojej budúcnosti zachovať vizionársky a zodpovedne. Už vieme, že kombinácia okolností, najmä vynútené opatrenia s cieľom obmedzenia šírenia nákazy, určia konkrétny charakter krízy. Jej dôsledky bude cítiť primárne na strane ponuky pre výpadky v dodávkach a z titulu obmedzenia poskytovania služieb a následne aj na strane dopytu. Nedostatok dopytu cítiť v službách. Negatívne dosahy tak pocíti hlavne turizmus, letecká doprava, inovatívny priemysel, služby v oblasti kultúry a športu a postupne aj priemysel. Nemci sa rozhodli slovami Olafa Scholtza, ministra financií, nasadiť veľkú „bazuku“. Veľké delo. V zásade veľké množstvo peňazí, ktoré podrží nemecký a aj európsky priemysel nad vodou. Firmy budú môcť čerpať úverové linky bez toho, aby sa obmedzovali strachom z budúcnosti.


Francúzi sa obávajú (a mali by sa aj Taliani a Španieli), že ich turistický priemysel zažije ranu ako po vojne. Tieto tri destinácie sú v prvej pätke na svete a prepad príjmov bude enormnou ranou pre ich rozpočty a stav biznisov, hotelov, reštaurácií a iných atrakcií naprieč krajinami. Firmy sa globálne pripravujú na šetrenie, distribúciu produktov presúvajú na web. A vyzerá to tak, že čo si môžete kúpiť z domu alebo tam konzumovať (jedlo, filmy, počítačové hry), neutrpí straty, skôr sa posilní.


Slovensko je v prechodnom období. Končí sa jedna vláda, má začať druhá. Zatiaľ nieto rukolapných dôkazov, že dosluhujúca vláda spravila niečo ako prípravu či zanechala fiškálny priestor na horšie časy.

Vlastne správala sa naopak, nezodpovedne. Nastupujúca vláda je zase nepopísaným listom, kde nateraz nie je zrejmé, ako sa finálne zachová. Budú pomáhať malým a stredným podnikom prežiť, pomôžu bankám, aby oni pomohli klientom, zamerajú sa na podporu spotreby alebo investícií?  Podržia krehkú inovatívnu komunitu, ktorej zásoby hotovosti sú meradlom dĺžky ich života?


Je najvyšší čas diskutovať o tom, ako sa nová vláda chce a má postaviť k prichádzajúcej kríze. Či primárne úsilie sústrediť na zvýšenie likvidity podnikov a podnikateľov zasiahnutých krízou, či viac stimulovať dopyt obyvateľov návratne alebo nenávratne, akými opatreniami sa inšpirovať?  V každom prípade výsledkom by mala byť príprava na zelený svet po recesii. O tom možno nabudúce. 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 09:08