Martin VlachynskýHN Pavol Funtál
StoryEditor

Do akého rána sa zobudíme?

22.03.2020, 23:00

Je to zhruba mesiac, čo sme opustili „náš“ svet, v ktorom sme sa nebáli navštíviť rodičov či ísť večer na pivo, keď nehrozila vlna masívneho prepúšťania a rýchly kolaps verejných financií.


Hoci tento svet zmizol veľmi rýchlo a nečakane, zvládame to zatiaľ obstojne. Ľudia expresne nahodili rúška, robia strategické nákupy a na ulici sa obchádzajú, ako by to robili odjakživa. Možno preto, že veríme, že aj koronavírus zmizne z televíznych obrazoviek a ostane len jednou z mnohých zdravotných nepríjemností, ktoré postihujú homo sapiens.


Epidémia bude skúškou charakterov – hlavne politikov. Dostávajú do rúk krajinu s červotočmi prežratými verejnými financiami a s tikajúcou globálnou ekonomickou bombou, ktorá sa nedá deaktivovať prestrihnutím správneho drôtu. Väčšina ich voličov o tom nevie, alebo radšej ani vedieť nechce. Vidia rekordne nízku nezamestnanosť, prudko rastúce platy, 13. dôchodky – a chcú, aby to tak ostalo.


Zároveň dostávajú do rúk mocné zbrane. Možnosť zakázať či prikázať v takých oblastiach spoločenského bytia, v akých si to už 30 rokov nepamätáme. Hoci pandémia (ktorá sa začala ešte minulý rok) zastihla štát nepripravený, bez materiálu aj bez stratégie, aktivuje rozsiahle právomoci v hospodárskom aj spoločenskom živote. Ľudia to pokorne a bez reptania prijímajú, pretože ide o životy ich a ich blízkych. Čo im aj ostáva – v oblasti verejného zdravia má štát dlhodobý monopol a pokusy o paralelné riešenia potláča.


Nočná mora o epidémii sa však raz skončí a krajina sa prebudí do nového rána. Aké bude? Epidémia môže byť generátorom inovačných riešení v mnohých oblastiach – školáci zisťujú, že učiť sa dá aj inak ako sedením v triede, obce a komunity objavujú cesty k osamelým dôchodcom, firmy si požičiavajú zamestnancov a expresne upravujú výrobu, médiá spúšťajú obrovské osvetové kampane...


Ale môže sa to skončiť aj inak. Temná strana (politickej) sily je lákavá. Cenové regulácie, zoštátňovanie, výrobné príkazy, obmedzenie slobodného pohybu, monitorovanie. Vláda začína z nuly. Tak jej držme palce, aby sa rozhodla správne.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 02:28