Taliansko, koronavírusTASR
StoryEditor

Pandémia verzus ekonomika

23.03.2020, 23:00
Skloňuje sa aj pojem „koronadlhopisov“

V týchto dňoch zažívame ekonomický šok. Skutočnosť, že časť obyvateľstva z dôvodu ochrany zdravia a zamedzenia šírenia vírusu COVID-19 ostala doma, sa nutne prejaví znížením kúpyschopnosti obyvateľov. Zatvorená je maloobchodná sieť, reštaurácie, prevádzky služieb, ubytovacích zariadení. Volkswagen, trnavská PSA, Jaguar Land Rover zastavili výrobu, v krátkom čase možno očakávať, že podobné opatrenia prídu aj od ďalších podnikov.

Následky koronavírusovej epidémie sa okrem zníženej kúpyschopnosti pravdepodobne prejavia aj zvýšením platobnej neschopnosti, čo zvyšuje riziko nesplácania faktúr, daní, odvodov, úverov, lízingov a iných záväzkov. Na základe dostupných informácií ECB už robí prvé opatrenia, do systému dopĺňa 120 miliárd eur, za ďalších 750 miliárd eur nakúpi štátne dlhopisy. Kým štáty EÚ dosahovali vyrovnaný či prebytkový rozpočet, SR pokračovala v deficitnom hospodárení. Aj preto novú vládu čaká neľahká úloha. Očakávajú sa balíky opatrení, ktoré zmiernia negatívne dosahy na obyvateľov Slovenska, čo pri výpadku DPH, daní z príjmov a spotrebných daní bude veľmi náročné. Podnikatelia robia opatrenia, ako zvládnuť platenie zamestnancov bez tržieb, nevkĺznuť do platobnej neschopnosti, ako prežiť a nezbankrotovať. Predstavitelia novej vlády už naznačujú, že rozsah pomoci musí byť výrazne väčší, ako napríklad odloženie platieb daní, odvodov, náhrada časti miezd zamestnávateľom, dofinancovanie podvyživeného zdravotníctva, nové pravidlá pre banky v súvislosti s odkladom splátok úverov.

Na ekonomické prežitie bude potrebné obyvateľov aj podniky odbremeniť od platieb do štátnej pokladnice. Vláda by mala prijať také opatrenia, aby podniky nemuseli prepúšťať zamestnancov, ktorých budú po skončení epidémie potrebovať. Očakáva sa aj konkrétnejšia pomoc zo strany ECB, keďže má k dispozícii celý rad nástrojov, ktoré ešte neaplikovala. Skloňuje sa aj pojem „koronadlhopisov“, ktoré by mohli byť emitované a účelovo by podporili udržanie ekonomiky. Všetkým je jasné, že čím neskoršie budú prijaté mimoriadne opatrenia a čím dlhšie bude trvať epidémia, tým väčší šok to bude pre našu ekonomiku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 11:48