Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Bankový odvod blokuje reštart ekonomiky

31.03.2020, 00:00

Banky sú v posledných dňoch kritizované za to, že utlmujú úverovanie a niektorí klienti sa nemusia k úverom vôbec dostať. Áno, je to možné. Banky musia aj v tejto chvíli dôsledne posudzovať riziko a pristupovať k úverom obozretne. Nepožičiavajú totiž svoje peniaze alebo peniaze akcionárov. Banka požičiava peniaze ľudí, ktorí jej ich zverili a ktorých bezpečnosť nesmie ohroziť.


Banky môžu a podporujú riešenie aktuálnej situácie rôznymi nástrojmi. Adresnými úľavami a riešeniami pre klientov, ktorí to potrebujú, alebo státisícovými finančnými darmi na podporu nemocníc, výskumu, vzdelávania žiakov na diaľku a podobne. Pomáhať však musíme zodpovedne a len do takej miery, ktorá neohrozí stabilitu bankového sektora, a tým celú ekonomiku. Na druhej strane, ak hovoríme o potrebe naštartovať ekonomiku, motorom a elementárnou súčasťou tohto reťazca sú práve banky a ich úvery.

Tento motor sa však zadrháva pre bankový odvod. V závere minulého roka, keď vtedajšia vláda rozhodovala o jeho bezprecedentnom zvýšení na neurčitý čas, sme my, think-tanky, ale aj Európska centrálna banka upozorňovali, že môže mať vážne dôsledky pre stabilitu sektora. Tým aj pre bezpečnosť vkladov a takisto obmedzí schopnosť poskytovať úvery. A to sme si riziko nejakej pandémie a jej (nielen) ekonomických dosahov ani nedokázali predstaviť.


Navyše existencia odvodu je v príkrom rozpore s inými, aktuálne diskutovanými opatreniami vlády na podporu ekonomiky a obyvateľstva. Okrem zníženej schopnosti úverovať firmy aj nedostatočnou schopnosťou úverovať logicky rastúce potreby financovania dlhu štátu, nevyhnutného na zabezpečenie opatrení na riešenie krízy.


Súčasná situácia nie je na „vyjednávanie“ o zrušení odvodu. No o uvedomení si, že jeho zrušenie, a teda naprávanie obrovskej chyby bývalej vlády, je nevyhnutnou súčasťou balíka opatrení na zachovanie funkčnosti ekonomiky, ktorej kostrou stabilné banky sú a budú, obzvlášť v nadchádzajúcej kríze.
Daniel Kollár, predseda Predstavenstva ČSOB


Pomáhať musíme zodpovedne a do takej miery, ktorá neohrozí stabilitu bankového sektora a celú ekonomiku.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:40