Počet návštevníkov slovenských hotelov rastie, no rozvoj sektora spomaľuje množstvo byrokracie.Dreamstime
StoryEditor

Docestujú rekreačné poukážky?

02.04.2020, 00:00
Firmy azda najlepšie vedia, či si benefity vôbec môžu dovoliť.

Vývoj ekonomiky v nasledujúcom období má iba pesimistický, prísne redukčný variant. Vláda by sa preto mala urýchlene postarať o zrušenie všetkých nesystematických opatrení a zákonov, ktoré mali len rýdzo populistický efekt. Medzi také imidžovky patrí aj novelizácia zákona o cestovnom ruchu, ktorý zaviedol povinnosť rekreačných poukážok.


Potešili ľudí, nie firmy
Rekreačné poukážky z dielne SNS síce potešili časť populácie, avšak menej podnikateľské subjekty, ktoré povinne museli refundovať časť nákladov na celonárodné objavovanie krás slovenskej krajiny. Z hľadiska ekonomiky však Slovensko momentálne nemá takú silnú štruktúru ekonomiky a také priaznivé podnikateľské prostredie, ktoré by umožňovalo vyžadovať od firiem, aby v princípe realizovali sociálnu politiku štátu. Inými slovami, je síce žiaduce, aby sa zamestnanci rehabilitovali, avšak táto potreba nemá byť direktívne premietnutá do zákona. Firmy, ktoré si chcú udržať zamestnancov, azda najlepšie vedia, aké benefity ich zamestnanci privítajú a či si tie benefity vôbec môžu dovoliť. Ak teda štát chce presadiť povinnú participáciu firiem na rehabilitácii zamestnancov, nech teda vytvorí také priaznivé nízko korupčné podnikateľské prostredie, ktoré pritiahne firmy pôsobiace predovšetkým v perspektívnom kvartérnom znalostnom sektore. Až potom môže vyžadovať od firiem, aby sa podieľali na regenerácii pracovnej sily aj takýmto spôsobom.


Umelý dopyt
V praxi uvedený zákon však okrem umelo vyvolaného dopytu po domácom cestovnom ruchu priniesol jeden významný benefit, a to dôkaz v podobe absolútne nevyhovujúcej dopravnej infraštruktúry v lukratívnych slovenských destináciách. Ak sa teda ozaj chceme rekreovať, k tým slovenským skutočne krásnym a jedinečným kultúrnym a prírodným klenotom budujme vyhovujúce cesty, parkoviská, odstraňujme skládky či vizuálny smog, zabezpečme bezbariérovosť a bezpečnosť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 01:49