Martin VlachynskýHN Pavol Funtál
StoryEditor

Nešírme ekonomickú infekciu ďalej

06.04.2020, 00:00
Každé opatrenie by malo mať jasné finančné krytie.

Preplávať vodami koronakrízy s čo najmenšími hospodárskymi škodami bude vyžadovať mimoriadne štátnické umenie. Všetky kroky by mali stavať na nejakých pilieroch, o ktorých vieme vyhlásiť, že sú dobré a ich porušenie je zlé. Jeden z tých pilierov sa volá „nešírme ekonomickú infekciu ďalej“. Niektoré opatrenia, pravidlá a nariadenia môžu vo chvályhodnej snahe pomôcť ťažko zasiahnutým podnikom či sociálnym skupinám, narušiť fungujúce ekonomické vzťahy v iných sektoroch. Miesto pomoci tým prvým vtiahnu do problémov tých druhých.


Príkladom sú odklady splátok úverov. K tým treba postupovať opatrne a s jasným finančným krytím zo strany štátu či centrálnej banky. Nanútené, plošné a nedomyslené odklady by mohli veľmi rýchlo vniesť problémy do finančného sektora či rozkrútiť špirálu morálneho hazardu nielen u zasiahnutých, ale aj plne likvidných a solventných dlžníkov. Nechajte to v prvom kole na banky. Až tam, kde banky s dlžníkom nevedia nájsť spoločnú reč, sa začína miesto pre štátne garancie či odklady splátok.


Alebo taká technikalita – medzi úplne prvými opatreniami sa zjavil bod, že odberatelia elektriny nebudú musieť platiť „pokuty“ za nedodržanie odberového diagramu, teda ich dohodnutého plánu spotreby. V skutočnosti to však nie je žiadna pokuta, ale dohodnutá platba v prípade nedodržania zmluvného záväzku, s ktorou bude mať dodávateľ nemalé náklady (neodobranú elektrinu musí s veľkou stratou predať inde, nemôže je „uskladniť“). V snahe pomôcť jedným sa problémy prenášajú na iných.


Pravidlo o nešírení ekonomickej nákazy porušuje aj nápad donútiť prenajímateľov odpustiť obchodom polovicu nájmu. A to môžeme byť radi, že nie sme v Česku. Babišova vláda chce, aby prenajímatelia odpustili všetok nájom aj fyzickým osobám! Akoby peniaze z prenájmu nikde a nikomu nechýbali, na rozdiel od mzdy a tržieb. Nechajme nájomcov a prenajímateľov dohodnúť sa, oni majú najlepšie informácie o svojej situácii. A keď zasiahnuť, tak každé takéto opatrenie by malo mať jasné finančné krytie, aby nebolo len pohadzovaním horúceho zemiaku. Pomáhať treba, ale s čo najmenšími škodami.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 11:34