Richard SulíkTASR/M. Baumann
StoryEditor

Pomoc musí byť rýchla a dostatočná, inak je zbytočná

15.04.2020, 00:00
Mzdy preplácame, energie nie sú pri zatvorených prevádzkach relevantné, splátky sme odsunuli a nájmy musíme riešiť.

Predstavte si zdravo žijúceho chlapa vo výbornej kondícii, jedným slovom supermana. Supermana strčíte na pár minút meter pod vodu a čakáte. Vo štvrtej minúte začne mať superman problémy a v šiestej je po ňom. Je jedno, v akej dobrej kondícii bol predtým, teraz mu došiel kyslík a dodýchal. Podobné je to s naším maloobchodom. Týždne z nariadenia vlády zavreté obchody, obchodíky a reštaurácie, týždne bez tržieb (teda bez kyslíka) spôsobujú, že firmám dochádza šťava. Ak im nepomôžeme dostatočne skoro, skrachujú. Preto platí, že neskorá pomoc je zbytočná.


K tejto pomoci patrí aj odloženie DPH a odpustenie odvodov. Prečo pri DPH odloženie a pri odvodoch odpustenie? Preto, lebo daň z pridanej hodnoty sa platí, ak obchodík tvorí pridanú hodnotu. Ak ju netvorí, lebo je zatvorený, tak ani žiadnu DPH neplatí. Avšak, vo februári sa mu ešte darilo a DPH tomu zodpovedá a keď ju má 25. marca zaplatiť, už je v suchotách. Preto má zmysel DPH odložiť, ale nie odpustiť. Iné je to pri odvodoch zamestnávateľa za mesiac, v ktorom je obchodík zavretý. Vtedy chýbajú tržby, z ktorých by zamestnávateľ hradil odvody.


Do tejto kategórie spadajú aj nájmy ako jedna zo štyroch hlavných položiek – mzdy, energie, splátky (úverov a lízingov) a nájmy. Mzdy preplácame, energie nie sú pri zatvorených prevádzkach relevantné, splátky sme odsunuli a nájmy musíme riešiť. Ak vyriešime len prvé tri položky a štvrtú nie, bude to asi tak, ako keby sme vyššie spomenutého supermana vytiahli z metrovej hĺbky len 80 centimetrov. Utopí sa rovnako. Preto platí, že nedostatočná pomoc je zbytočná.


Skúste sa vžiť napríklad do pozície majiteľa reštaurácie. Máte svojich zamestnancov, platíte energie, nájmy, splátky, kupujete suroviny a fungujete. Všetky spomínané náklady hradíte z peňazí, ktoré utŕžite od spokojných zákazníkov. Ak zo dňa na deň musíte vašu reštauráciu zavrieť, lebo vám tak štát prikázal, tak ste aj zo dňa na deň prišli o tržby. Avšak náklady ako mzdy, energie, splátky a nájom máte naďalej. Mzdy vám štát preplatí, energie vám výrazne klesnú, splátky vám banka odloží... a nájom vás zabije. Či držíte supermana meter alebo 20 centimetrov pod vodou, je jedno, do pár minút je po ňom. Či reštaurácie, ktoré nemajú žiadne tržby, neodbremeníme od nákladov, alebo ich odbremeníme len sčasti, je z hľadiska ich bankrotu jedno.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 19:08