archív SAV
StoryEditor

Autorita vírusu a chvála neschopným

24.04.2020, 00:00

Aj pred pandémiou sme zaregistrovali varovný prst ekológov, teológov, filozofov či špičkových prírodovedcov upozorňujúcich, že náš spôsob života treba zmeniť, že naša planéta to už nezvláda. Kto to však bral vážne? Možno zopár malých izolovaných skupín. Väčšina z nás musela nevyhnutne kvôli dovolenke preletieť polovicu zemegule, stráviť popoludnie v nákupnom centre otvorenom 24 hodín. A starý chlieb sme hodili do koša. A potom prišla tá najnižšia forma života a náš svet sa zmenil.


Rešpektujeme, že sú nákupné centrá zatvorené, že nejdeme na dovolenku do Karibiku a chlieb sme si začali piecť doma. Už ho nikto nevyhodí, aj keď trochu zostarne. Okrem strachu o život nám tento vírus priniesol strach o budúcnosť. O ekonomiku, inými slovami, o našu životnú úroveň. Sú však aj pozitívne dosahy pandémie – vidíme výrazné zníženie znečistenia životného prostredia, menej smogu, prachových častíc, nižšiu koncentráciu CO2 v ovzduší. Za lepšie ovzdušie trpí ekonomika, ktorá dostáva poriadne rany, HDP krajiny klesá a chýbajú nám peniaze. Teraz, paradoxne, chválim tých, ktorí neboli schopní vyčerpať eurofondy na rozumné a potrebné projekty. Čo sme sa nahromžili na ich neschopnosť v presvedčení, že tieto prostriedky musíme vrátiť zatracovanému Bruselu. A dnes? Máme k dispozícii štyri miliardy eur. „Byrokratický“ Brusel nám ich nechá na podporu podlomenej ekonomiky a vedeckých programov. Chvála neschopným, čo eurofondy v minulom roku nevyčerpali. Načas máme k dispozícii významnú finančnú injekciu, viac ako štyri percentá HDP Slovenska. Predovšetkým tam, kde by malé i veľké firmy, živnostníci, ale i veda, inovácie a iné zložky ekonomiky už skolabovali. Pomôžu nám ich držať pri živote s nádejou, že tento blázinec sa raz skončí.


A keďže vírusy mutujú neprestajne a hosťovské telo nie je schopné vyvinúť si permanentnú odolnosť, nikto z nás nevie, dokedy to bude trvať. Držme si palce, aby sme toho večne mutujúceho nepriateľa dostali pod kontrolu. Potom naštartujme normálny život bez strachu o budúcnosť, ekonomickú či ekologickú. Začnime sa racionálne správať a počúvať autority. Uznajme, že aj ony nás môžu, tak ako vírus SARS CoV-2, v niečom poučiť.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 07:38