trhy, burzaReuters
StoryEditor

Dni alebo roky?

29.04.2020, 00:00
Prehnané obavy však väčšinou nebýva fungujúca stratégia.

Bežne to robíme, vezmeme aktuálnu situáciu alebo krátku minulosť a pekne ju natiahneme v čase a naprojektujeme do budúcnosti. Robíme to, keď je dobre, a preto si napríklad kúpime novú telku na dlh, aj keď „stará“ je úplne v poriadku. A pridáme k tomu aj dovolenku, na ktorú zarobíme neskôr. Samozrejme, že to robíme, aj keď dobre nie je. Preto je počas krízových časov tak málo optimistov. Psychológia to pomenovala ako „recency bias“. Netvrdím, že je jednoduché zachovať si teraz triezvy pohľad na svet. Prehnané obavy však väčšinou nebýva fungujúca stratégia. Extrémne udalosti zákonite prinášajú extrémne reakcie, na koniec sveta to však ešte nevyzerá.


Finančné trhy to dobre poznajú, tento rok už videli viacero extrémov. Hovorí sa, že akcie idú hore po schodoch, ale dole výťahom. Za posledné dva mesiace je to však výťah oboma smermi. Trojtýždňový nárast o 28 percent sme tu nemali 80 rokov. Rasty trhov počas recesie sú normálne, fungujú ako kompenzácia príliš rýchlemu alebo prehnanému poklesu aktív predtým. Dnes sú za ním nevídané tlačenie likvidity centrálnymi bankami a fiškálne stimuly podporené náznakmi klesajúcich korona kriviek. A potom sú tu aj firmy, ktorým situácia praje (e-commerce, TV streaming...)


Trhy sa pozerajú vždy dopredu a väčšinou predbiehajú ekonomický vývoj, dnes však stojí za úvahu, či to trochu neprehnali. Historicky platí, že akciové indexy mali najrýchlejšie rasty vtedy, keď sa menila situácia z veľmi zlej na menej negatívnu. Keď sa totiž usadí rozvírený prach, väčšinou sú už všetky zjavné príležitosti rozchytané. Je úprimné priznať, že situácia je značne zahmlená vzhľadom na vývoj v blízkej budúcnosti.


Nezamestnanosť, prepad firemných výsledkov, kolaps spotreby, inflácia, nejaký čas ešte budeme sledovať spektrum negatívnych scenárov. Nevieme, či sme už videli dno, ako na všetko, aj na túto tému sú teraz dostatočne vyargumentované opačné názory. Veci sa jednoducho potrebujú prestať zhoršovať, aby sa mohli zlepšovať. Cesta k zotaveniu nemá dôvody byť rýchla ani jednoduchá a navyše ani nevieme, ako bude zotavený stav vyzerať. Pesimista by povedal, že skôr ako dni na to budeme potrebovať roky.
 

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
26. apríl 2024 13:18