Reuters
StoryEditor

Účet za pandemické škody za nás nikto nezaplatí

30.04.2020, 00:00
Nábeh ekonomiky bude pomalý a dlhý.

Šírenie pandémie sa v Európe dostáva pod kontrolu, to je dobrá správa. Horšia je, že je to vďaka drastickým opatreniam, ktoré spôsobujú kolaps ekonomiky. Keď sa skončí vojna, príde čas rátať straty.
Ekonomická aktivita v sektore služieb a spotrebiteľská dôvera prudko padli, nezamestnanosť rastie.

Očakáva sa, že dosahy budú horšie ako v prípade finančnej krízy. Ekonomiky sa postupne otvárajú, no nábeh bude pomalý a dlhý. Za dôsledky krízy zaplatíme všetci. Žiadna zázračná inštancia, ktorá by to za nás zaplatila, neexistuje. Za každou firmou či bankou sú jej majitelia, za každým štátom sú jeho občania.

Otázne je len, koľko zaplatia majitelia kapitálu, akú časť zamestnanci a koľko z toho necháme na mladšiu generáciu.  Či sa nám to páči, alebo nie, náklady sú obrovské a solidarita medzi krajinami, vnútri krajiny a aj medzigeneračná budú nevyhnutné. Južné štáty eurozóny sú pandémiou zasiahnuté najsilnejšie, preto trpia aj finančne. Ich vlastné možnosti sú z toho dôvodu limitované a v eurozóne sa začína boj o rozsah a formu solidarity.  Preto všetky spory o spoločné korona dlhopisy či európsky fond obnovy. Treba len veriť, že rozum prevalcuje pri diskusii o platení účtov populizmus a nacionalizmus.


Finančné trhy sa v apríli postupne stabilizovali. Masívne vládne stimuly spolu s opatreniami centrálnych bánk zafungovali. Na odvrátenie škôd na kapitálových trhoch bola rýchlosť reakcie kľúčová. Akciové trhy pokračovali v korigovaní strát, keď v čase najväčšieho poklesu stratili akciové indexy približne tretinu svojej hodnoty. Viac ako polovicu tejto straty do konca apríla vymazali. Stabilizácia prišla aj na dlhopisové trhy, kde klesali rizikové prirážky na podnikových či bankových dlhopisoch. Výnosy na štátnych dlhopisoch Talianska, Španielska aj Slovenska ďalej stúpli. Výnimkou boli nemecké dlhopisy, tie si medzimesačne udržali úroveň výnosov. Cena zlata v apríli rástla, aj v čase stalibity na akciových trhoch.

Cena ropy sa ocitla na hojdačke uprostred vojny producentov, ktorú rozpútala Saudská Arábia zvýšením produkcie v čase, keď dopyt po rope prudko klesá. Na trhu tak vznikol prebytok ropy, ktorú nie je kde skladovať. Cena ropy prepísala učebnice ekonómie a klesla pod nulu. Síce iba nakrátko a na derivátoch s ropou, ale na precedens to stačí. Teraz vieme, že nula nie je dnom len pri úrokoch, ale aj na komoditách.


Dôchodkové fondy v priebehu apríla zaznamenali pozitívny vývoj, čo sa prejavilo tak na garantovaných, ako aj negarantovaných fondoch korekciou nepriaznivej tohtoročnej bilancie. K poslednému aprílovému piatku sa poklesy garantovaných fondov pohybovali v priemere okolo jeden a štvrť percenta, pri negarantovaných fondoch to bolo niečo nad 11 percent. Čo bude o mesiac, nevieme, no doterajší vývoj potvrdzuje, že robiť unáhlené rozhodnutia o tom, v akom fonde si sporiť pod vplyvom paniky, nie je pri dlhodobom dôchodkovom sporení správny postup.  

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 09:59