Daniel KollárPavol Funtál
StoryEditor

Nepodceňme „liečbu“ slovenských firiem

30.04.2020, 00:00

Čoraz častejšie sme svedkami snahy nájsť pozitíva na období, v ktorom teraz žijeme. V tom, že si budeme viac vážiť to, čo máme, že sa naučíme pracovať a fungovať efektívnejšie a podobne. Aby to tak naozaj bolo, s „obyčajnou“ karanténou sa musí skončiť aj ekonomická. Lebo s klesajúcou krivkou príjmov a rastúcou krivkou nezamestnanosti budeme mať iba ťažko náladu na všetko spomenuté.


Spomínam si na rozhovor s klientom, podnikateľom, na začiatku marca. Orientuje sa na letiskové transfery a jeho biznis sa vplyvom pandémie zastavil zo dňa na deň. Dosahy koronakrízy pocítil medzi prvými a zároveň bude patriť medzi tých, ktorí ich budú pociťovať najdlhšie. A podobných príkladov je, samozrejme, veľa.


Firmy si rok 2020 predstavovali inak. Stoviek podnikateľov na Slovensku sa v prieskume pravidelne pýtame na to, ako sa vyvíjajú očakávania v oblasti dopytu, investícií a ďalšieho rozvoja. Vo februári boli ešte optimistickejší ako vlani na jeseň. Keď sme sa to opýtali tých istých firiem krátko po predstavení prvého balíka pomoci zo strany štátu, vplyvom pandémie nezostala po ich optimizme takmer ani stopa.

Výsledkom boli dosiaľ najpesimistickejšie očakávania a pokles indexu o viac ako 58 bodov na zápornú hodnotu  mínus 44,4 bodu. Na porovnanie, v Česku dosahuje historicky najnižšia hodnota tohto indexu  mínus 11,5 bodu z posledného štvrťroku 2013. Českú ekonomiku vtedy zasiahla takzvaná malá kríza a v horizonte piatich rokov sa dostala druhýkrát do recesie.


Dnes čelíme inému typu krízy. Indikátormi ju nie je možné predvídať. Ovplyvnila všetkých rovnako, v prípade mnohých firiem doslova z nedele na pondelok. Treba si však uvedomiť, že od toho, ako to zvládnu podniky a zamestnávatelia, sa nebudú odvíjať iba ekonomické ukazovatele, ale aj celkové nálady v spoločnosti. A to, k akým hodnotám budú ľudia následne inklinovať. O to viac by nám malo záležať na tom, aby bola pomoc systematická a štát prijímanými opatreniami reagoval na stále nové a meniace sa prekážky. Tu bude zohrávať významnú úlohu náš finančný sektor, ktorého zdravie a kapacity stoja tiež pred obrovskou skúškou.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 13:34