koronavírusTASR
StoryEditor

Mám o ľudstvo trochu obavy

12.05.2020, 00:00
Očkovanie by podstúpilo len 40 percent ľudí.

Najmúdrejší vedci sveta si už niekoľko mesiacov lámu hlavy otázkou, ako sa zbaviť toho vírusu, ktorému už mnohí z nás nevieme prísť ani na meno. Vakcínu, ktorá by mohla pomôcť, vyvíjajú desiatky krajín vrátane Slovenska a Česka. Istý čas ešte potrvá, kým bude účinná látka na svete, no už teraz sú mnohí naši známi, susedia, kolegovia a možno aj priatelia rozhodnutí, že oni sa zaočkovať nedajú. „Nie, nie. Ten nový ,chemický koktail‘ nech si na sebe skúšajú iní,“ hovoria si v duchu. Asi takto nejako reagovali respondenti v prieskume, ktorý realizovala Slovenská akadémia vied. Z jeho výsledkov vyplýva, že očkovanie by podstúpilo len 40 percent ľudí. Ďalší sa ešte nerozhodli a zvyšok ho odmietol.


Ak by tento prieskum odrážal realitu, znamenalo by to, že kolektívnu imunitu si tu len tak ľahko nevybudujeme. Neviem ako vy, ale mňa toto číslo prekvapilo. Z údajov našej zdravotnej poisťovne viem, že o také očkovanie proti chrípke nemá záujem veľa ľudí – chrípka, samozrejme, môže byť u niektorých aj vážnym ochorením, väčšinou však tak na týždeň zatvorí školy, kým COVID-19 paralyzuje svetové ekonomiky a väzní ľudí v ich domovoch ako v celách.


Ak k tomuto prirátame ešte aj výrok amerického prezidenta Trumpa o vstrekovaní dezinfekčných prostriedkov priamo do žíl, začínam mať o ľudstvo trochu obavy. Keď nám už teda pre nezáujem nemá pomôcť ani vakcína, ostáva len „spoľahnúť sa“ na proroctvo veštice Sylvie Browne, ktorá predpovedala, že vírus, ktorý sa podobá na zápal pľúc a bude odolný voči liečbe, zmizne tak rýchlo, ako sa objavil. Háčik je v tom, že sa má v plnej sile vrátiť zase o desať rokov... Čo k tomu dodať?


Snažím sa pochopiť všeobecnú antipatiu k ihlám, obavy z cudzorodej látky v tele, nedostatok času a aj ďalšie „dôvody“, prečo sa nedať očkovať. Už menej však chápem, ako v jeden deň niekto tvrdí, že radšej zaplatí pokutu, ako by mal dať očkovať seba alebo svoje dieťa, a keď sa na druhý deň dozvie vo večernom spravodajstve, že v Michalovciach zúria osýpky, žiada čo najskorší termín u pediatra. Zrazu je tá hrozba reálna a nebezpečenstvo je blízko. A prebudí sa aj strach, ktorý potlačí doterajšie hrdinstvo zo sociálnych sietí.


Myslím si, že môžeme byť len radi, že sa v 17. storočí vynašlo očkovanie proti pravým kiahňam. A že sa od šesťdesiatych rokov minulého storočia očkovalo proti čiernemu kašľu. A že sa vlastne už asi sto rokov na našom území očkuje na všetko možné, čo vďaka tomu nepoznáme na vlastnej koži.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:00