TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Richard Sulík: Musíme riešiť nájmy. Súrne

13.05.2020, 00:00

Pred dvomi mesiacmi sme zavreli predajne, reštaurácie a všeličo iné. To má, samozrejme, dosah na tržby, konkrétne ten, že padnú na nulu. Nula je nula a znamená, že nie je z čoho kryť fixy. Fixy sú fixné náklady, ktoré podnikateľ musí platiť bez ohľadu na to, či má, alebo nemá tržby. Takýmto fixom je napríklad nájom, ktorý prevádzkovateľ obchodu musí zaplatiť bez ohľadu na to, aké má tržby.


Nasleduje najnáročnejšia otázka v tejto úvahe: Aký je zisk, respektíve strata firmy, ktorá má len obchody a tržby nula? Logicky je to strata vo výške nákladov, ktorých sa firma nedokázala dostatočne rýchlo zbaviť. Inými slovami, ak štát nariadil zavrieť obchody a reštaurácie, automaticky ich vohnal do straty. Zrazu, zo dňa na deň, chýbajú tržby, z ktorých sa doteraz kryli náklady, a to najmä mzdy, splátky úverov a lízingov, energie a nájmy. Pri mzdách prepláca štát náklady na mzdy a zriekol sa odvodov zamestnávateľa. Splátky lízingov a úverov sme zo zákona odložili. Energie nie sú vo väčšine fixný náklad, ale variabilný, to znamená, že ak je predajňa zavretá, ide spotreba takmer na nulu a účty tiež (s výnimkou pevných poplatkov). Ostávajú nájmy a tam treba konať.


Zatiaľ bol uzákonený len odklad nájmov, aby som bol presný, uzákonený bol zákaz výpovede z dôvodu neplatenia, a to počas troch mesiacov. To však nestačí, pretože, „obed, ktorý nebol zjedený v apríli, už nebude zjedený nikdy“. To znamená, že ak reštaurácia bola zavretá, už nikdy viac nenahradí tie tržby, o ktoré počas zavretia prišla. Preto ani náhodou nestačí nájmy len odložiť, ale treba ich vyrovnať napríklad nasledovným spôsobom, ktorý sme navrhli spolu s ministerkou spravodlivosti pani Kolíkovou. Každému prenajímateľovi dáme na výber dve možnosti: buď sa zriekne 40 až 45 percent nájmu za obdobie, keď bola predmetná predajňa zavretá, v tom prípade pridá štát 50 až 45 percent a nájomca zaplatí len desať percent. Alebo bude trvať na plnom nájomnom a v tom prípade musí strpieť 24 mesačných splátok, počas ktorých nevie zvýšiť nájomné. Takýto návrh by podľa ministerstva spravodlivosti mal byť v súlade s Ústavou.


Podľa informácií, ktoré mám od rôznych prenajímateľov a organizácií, ktoré ich zastupujú, si drvivá väčšina vyberie prvú možnosť. Lebo radšej koniec s hrôzou ako hrôza bez konca. Na rade je vláda, aby takúto pomoc konečne schválila. Celková štátna náhrada nájmu je cca do 200 miliónov eur, ktoré by sa rýchlo dostali do ekonomiky. A to je tiež dôležitý aspekt.


01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 21:17