HNtelevízia
StoryEditor

Tragické nápady dorazili

13.02.2022, 23:00
Spojiť desať rokov živoriace Slovenské elektrárne so slovíčkom „nadmerný zisk“ je úctyhodný výkon.

Cenová inflácia je zlá. Po prvé, oberá sporiteľov o peniaze. Každé jedno percento inflácie znamená, že občania len zo svojich 25 miliárd eur, ktoré majú v slovenských bankách, zaplatia 250 miliónov eur inflačnú daň. Po druhé, inflácia kazí informácie v ekonomike. Kopa podnikateľov si dnes myslí, ako im úžasne rastú zisky. Po čase príde vytriezvenie, keď vyskočia mzdové náklady, budú sa dohadovať nové zmluvy s dodávateľmi, bude treba obnoviť kapitálové investície (daňovo odpisované v starých cenách, nižších aj o desiatky percent) či zaplatiť dane.

Najväčšie nebezpečenstvo však predstavujú politici. V minulých komentároch som viackrát varoval, že horšia ako samotná inflácia je „boj“ politikov s ňou. Ten má väčšinou podobu populistických a často tragických opatrení. V Maďarsku si vymysleli cenovú reguláciu (lebo vyššie ceny sa dajú jednoducho zakázať, nie?). Dočkali sme sa aj u nás – daň na „nadmerné zisky“ ušitá zatiaľ na jednu spoločnosť, Slovenské elektrárne.

Odhliadnime nateraz od faktu, že toto „opatrenie“ naši politici vymysleli večer v sprche a ani sa poriadne nepozreli na skutočný stav konkrétneho podniku. Spojiť desať rokov živoriace Slovenské elektrárne, Mochovcami vykrvácané až na hranu defaultu, so slovíčkom „nadmerný zisk“, je úctyhodný výkon.

Oveľa horšie je, že tento nápad dokazuje, že politici nechápu podstatu inflácie a budú ju ďalej zhoršovať. Ekonómia nepozná žiaden „nadmerný“ zisk, pozná len zisk. Ak budú selektívnymi daňami trestať firmy s rastúcim ziskom, budú znižovať ich šancu prežiť vlnu zvyšovania nákladov. Zároveň budú demotivovať investorov, aby vstúpili na trh a zvýšili ponuku tovarov, čím by znížili ceny.

Problém inflácie je vo svojom jadre jednoduchý – množstvo tovarov a služieb rastie pomalšie ako množstvo peňazí, ktoré ich na trhu „naháňajú“. Ak zvýšim výdavky štátu zavedením novej dávky, len posilním spotrebu v ekonomike a ďalej pritlačím na rast cien.

Našťastie pomoc existuje. Inflácia niekomu totiž skutočne prináša nadmerné zisky – štátu. Každé zdraženie automaticky znamená vyššiu DPH. Každé zvýšenie miezd znamená vyššie dane a odvody. Vláda chce pomôcť domácnostiam či firmám s cenami energií či potravín? Nech sa páči, som za. No jediné správne riešenie je spraviť to zo svojho. Výdavky verejnej správy boli v roku 2019 vo výške 40 miliárd, v roku 2022 sú rozpočtované na viac ako 49 miliárd eur. Deväť miliárd eur navyše je obrovský vankúš, ktorý sa dá orezať.

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 11:01