archív SAV
StoryEditor

Soľ nad zlato. A čo voda?

20.05.2020, 00:00
Považujem za zásadné prijať koncept, ako s vodou nakladať, ako ju chrániť, používať, speňažovať

Rozprávku o hlúpom kráľovi, ktorý nechcel uznať význam soli, pozná asi každý. Príbeh názorne dokazuje známu pravdu, že až absencia priateľstiev, rodinných vzťahov či zdanlivo obyčajných vecí určuje ich pravú hodnotu. V rozprávke to bola soľ, v pandémii sú to sociálne vzťahy. Obyčajne sa po takej skúsenosti zaprisahávame, že odteraz sa to zmení. Kým prerušené/zničené sociálne vzťahy je šanca napraviť, nedostatok soli už nie.


Podobne je to aj s vodou. My, až na malé výnimky, na nedostatok vody netrpíme, hoci tohtoročné sucho je výstražným signálom, že to tak nemusí byť vždy. Príliš si ju nevážime a ani nemáme ucelený koncept jej manažmentu. Doteraz sme neboli schopní na takýto cieľ vynaložiť energiu a v konečnom dôsledku ani peniaze. Nielen na Slovensku, ale ani vo svete. A pritom ľudstvo na hľadanie vody na iných planétach či v iných galaxiách vynakladá neuveriteľné sumy. Sondy hľadajúce vodu na Mesiaci, Marse alebo na mesiacoch Jupitera nám pozitívne výsledky o prítomnosti vody priniesli. Problém je v tom, že identifikovaná voda nie je v správnom skupenstve. Na život, podobný ako na Zemi, musí byť voda v kvapalnom stave. Vraj na Marse jej bolo dosť, svedčia o tom suché korytá riek, ale dnes už nie je. Zmizla. Kedy a kam, to možno vedci časom zistia.


Na Zemi je vody v kvapalnom stave dosť, hoci nie všade. Niekde voda postupne mizne. Málokto si už dnes neuvedomuje zmenu klímy. Otepľovanie na území Afriky robí jej časti neobývateľnými. Kvôli vode vznikajú vojny, ľudia sa presúvajú za vodou. Aj do Európy. A nás to rozlaďuje.


Na Slovensku je vody dosť. Máme minerálne pramene, máme najväčšiu stredoeurópsku podzemnú zásobáreň vody pod Bratislavou, máme rieky s hodnotnou vodou. Sme tak trochu sladkovodná európska veľmoc. Ako s ňou nakladáme? No minimálne bez zjavnej koncepcie. Príkladom za všetky je parlamentom v roku 2014 schválený zákaz vývozu pitnej vody do zahraničia. Prečo? Koncepčnú odpoveď nepoznáme. Považujem za zásadné prijať koncept, ako s vodou nakladať, ako ju chrániť, používať, speňažovať.

Myslím si, že keď zanedbáme vzťah k vode na našom území, pripravíme sa o našu cennú strategickú surovinu. Mohli by sme skončiť ako niektoré časti Afriky.


Keď hospodárenie s vodou podceníme globálne, ľahko Zem premeníme na Mars so suchými korytami riek. Na miesto, kde vedci budúcnosti budú skúmať, kde sa stala chyba s odvolaním sa na rozprávku Soľ nad zlato.


Poznámka pod čiarou: SAV koncept manažmentu vody v zásuvke má, volá sa WATERS. Aj keď sme ho v posledných rokoch ponúkali Slovenskej republike, nikto neprejavil reálny záujem. Možno teraz...

01 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 02 - Modified: 2024-03-25 10:01:42 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Slovensko bude mať pokoj, ak bude mať funkčné zdravotníctvo 03 - Modified: 2024-03-13 21:13:27 - Feat.: - Title: Populačný kolaps nie je sci-fi. Pokles plodnosti je možno najdôležitejší trend našej doby 04 - Modified: 2024-03-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako pokrokári zničili drogami mesto Portland. Je ako dystopický prízrak 05 - Modified: 2024-02-22 09:00:00 - Feat.: - Title: TROŠKA TROSKA: Martina a Peter by mohla byť zábavná reality show, avšak toto je realita
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:20